6 навика от СССР, които руснаците не могат да загърбят

Admin 24 Юли 2017 16:03 Поглед 0
6 навика от СССР, които руснаците не могат да загърбят
снимка : Борис Кавашкин / РИА "Новости"

Съветският съюз просъществува 70 години, така че не е изненада, че наследството му продължава да живее – често под доста странни (и понякога нежелани) форми. Някои руснаци просто не могат да загърбят определени свои навици. Представяме ви шест от тях.

1. Нищо никога не се изхвърля

Някога да сте минавали покрай жилищен блок в Русия и да сте забелязвали множество балкони, пръскащи се по шевовете от всевъзможни вещи? Стари дървени ски, счупени радиоапарати, автомобилни части, нежелани подаръци... абсолютно всичко. Е, това е един от остатъчните симптоми от съветските времена. Има голяма вероятност и вътре в самия апартамент шкафовете, рафтовете и гардеробите също да са пълни с непотребни джунджурии – някои руснаци просто не могат да понесат да изхвърлят каквото и да било.

По време на СССР изхвърлянето на вещи се смятало за прахосничество и този навик е жив и днес. Никога не се знае кога ръждясалата нокторезачка на леля ти може да потрябва или пък онзи буркан с кисели краставички със срок на годност, изтекъл преди 20 години. Съветските семейства много рядко изхвърляли и храна. Дори и яденето да е на път да позеленее, винаги може да бъде спасено – от него може да се направят крутони или пък картофен кейк.

2. Най-хубавите неща се пазят за светлото бъдеще

Много руснаци си кътат в шкафовете по няколко красиви кристални или порцеланови сервиза. Обикновено те са им подарени за сватби, годишнини или рождени дни. Така че и преди, и сега те са изключително високо ценени. Почти никога обаче не са използвани.

По-вероятно е да видите руснак да се усмихва на непознат на улицата или пък да пее американския химн, отколкото да извади най-хубавия си китайски порцелан. Чиниите, чашите, купите и приборите, които ползват всеки ден, може да са напукани и стари, но е почти сигурно, че хубавите сервизи събират прах на някое сигурно място. Причината: във времената на СССР хората мечтаели за светлото комунистическо бъдеще, така че си пазели най-ценните притежания за по-добри дни.

Тази нагласа важи и за дрехите – рокли и костюми висели в гардеробите, без да са носени, толкова дълго, че когато им идвало времето, вече не били на мода. Днес някои руснаци все още не си разопаковат дистанционните за телевизорите и ги държат в найлонови пликчета, за да не се надраскат.

3. Твърде много грижа какво мислят хората

"Какво правиш? Какво ще кажат хората? Не виждаш ли как те гледа онази жена?" Съветските родители обикновено били твърде строги по отношение на поведението на децата им към непознати, съседи, съученици и др. Днес това може и да звучи пресилено, но по онова време хората наистина се притеснявали. Защо някои би дошъл в ледената и брутална Русия, освен ако не е изпратен от чуждите тайни служби, нали?

4. Комплиментите са нещо лошо

Е, тази черта не е запазена марка само на руснаците. Англичаните също трудно приемат похвали – поне повечето от тях. Но на руснаците им се носи славата, че им е неудобно, ако някой им обръща незаслужено внимание. Например, ако някоя продавачка се държи твърде дружелюбно в магазина, те вероятно ще си излязат, без да купят нищо. Скромността изглежда е най-добрата политика в Русия – да се самоизтъкваш през Съветския съюз не било добре прието.

5. Никакви усмивки на улицата

На всеки, който е бил в Русия, този факт му е до болка познат – руснаците много рядко се усмихват на непознати, за разлика от англичаните и американците, които се шляят наоколо ухилени до ушите на всеки и всичко като луди.

Да си сериозен било част от живота в СССР. Сред хората витаело голямо недоверие, резки политически промени, хора, които напускали родината си – и през повечето време нямало кой знае какви поводи за усмивки. Разбира се, имало и много причини хората да се смеят, а онази епоха ражда и някои добри вицове:

"Трима мъже си седят в една килия в централата на КГБ на площад  "Дзержински". Първият пита втория защо са го арестували, а той му отвръща: "Защото критикувах Карл Радек". Първият отговаря: "Ама аз съм тук, защото говорих в защита на Радек!" Обръщат се към третия мъж, който си седи кротко в дъното на килията и го питат защо е в затвора. Той отвръща: "Аз съм Карл Радек".

Старата руска поговорка обаче още важи: да се смееш без причина е знак на идиотщина. Ако можеш да накараш руснак, когото никога не си срещал, да ти се усмихне, потупай се по гърба.

Бележка: това, че руснаците не се усмихват, не означава, че не са дружелюбни. Съществува нещо, наречено "студена любов"!

6. Дълги празници

Руснаците обожават огромните угощения, които продължават часове  наред с приятели и роднини. Обичат да прекарват дълго време на масата и да ядат класически руски ястия като салата "Оливие", пелмени и щи – също като в СССР. На масата обикновено има и солидно количество алкохол и много тостове за всичко под слънцето. Руснаците казват: "Ако вечерята стигне до десерта, купонът е провал".

Автор : Елеонора Голдман

 

От Руски дневник - https://bg.rbth.com/

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини