Докторанти от ЮЗУ с родолюбива кампания за спасяване на уникален храм

Admin 06 Април 2018 07:34 Камбана 0
Докторанти от ЮЗУ с родолюбива кампания за спасяване на уникален храм
Снимка: uchiteli.bg

Докторанти от ЮЗУ „Неофит Рилски“ подеха кампания за спасяване на уникалния храм в Беренде, определян като въведение към "блестящата монументална живопис от Боянската църква".

Акцията започва на 30 март 2018 г., когато в Министерски съвет докторантът Кристиян Ковачев депозира сигнал, придружен с подписка от граждани, академични лица, общественици, политици и духовници, относно състоянието на църквата „Св. св. Петър и Павел” в село Беренде, Община Драгоман. Причината - състоянието на храма е плачевно. Построен е през ХІІІ в., като до ХХ в. се виждало изображение на цар Йоан Асен ІІ и ктиторски надпис, който по-късно е свален и изчезнал.

Според изследователите църквата е „въведение” към „блестящата монументална живопис от Боянската църква”.

Според изкуствоведа Атанас Божков (1929-1995) дори стенописите от храма в Беренде „крият в себе си съвкупност от проблеми, с които изпреварват редица явления в живописта от следващия период”.

Още през 1921 г. властите в София оценяват художествената стойност на паметника и сцените „Тайната вечеря”, „Умиване на нозете” и „Молитва в Гетсиманската градина”, които са пренесени на съхранение в тогавашния Народен археологически музей. По-късно храмът е обявен за паметник на културата от национално значение. А според чл. 7, т. 2 от Наредба №5 от 14 май 1998 г. за обявяване на недвижими паметници на културата паметниците на културата, влизащи в категорията „национално значение”, са „обекти с изключителна стойност за българската история и култура”. Въпреки това храмът пустее в отдалеченото село Беренде.

През годините Община Драгоман отпуска финанси единствено за инфраструктурата до обекта, а Софийската света митрополия заедно с Дирекция „Вероизповедания” към Министерски съвет е отпуснала средства за ремонт на покрива. Това обаче не е достатъчно. След протеста на местните и на академичните лица (включително и на изследователя на стенописите Елка Бакалова) срещу идеята на Божидар Димитров храмът да бъде преместен в София, ръководството на Националния исторически музей в началото на тази календарна година излезе със становище, че обектът не представлява интерес и не е ценен заради унищожените по-рано „най-ценни” стенописи, свързани с цар Йоан Асен ІІ.

Изхождайки от факта, че културно-историческото наследство е общо и цялото общество носи отговорност, докторантите от ЮЗУ „Неофит Рилски“ - Кристиян Ковачев и Владимир Василев, подеха през февруари подписка в защита на храма в Беренде. В подписката, адресирана до министър-председателя Бойко Борисов, се включиха около 200 граждани, част от академичната общност на Югозападния университет „Неофит Рилски”, на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, изследователи от Българската академия на науките, духовници и политици, превъзмогнали политическите си възгледи, за да се обединят всички около общото ни културно-историческо наследство.

На 3 април 2018 г. от администрацията на Министерски съвет излязоха с писмено становище, адресирано до инициаторите: „Предвид обществената значимост на поставения от вас въпрос, се обърнахме за информация към дирекция „Вероизповедания” в Министерския съвет. Имаме уверението, че дирекция „Вероизповедания”, съвместно с община Драгоман, ще предприеме необходимите действия за съхраняването на храма в с. Беренде като част от културно-историческото наследство на България.”

Така усилията на докторантите от ЮЗУ "Неофит Рилски" са на път да се увенчаят с успех и един уникален български храм да бъде възстановен и запазен за идните поколения.

 

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини