5 години бавят ремонт на вековна църква край село Червен брег

5 години бавят ремонт на вековна църква край село Червен брег
Църквата "Свето Възнесение Господне"

5-вековната църква „Свето Възнесение Господне”, известна като „Свети Спас”, в дупнишкото село Червен брег се руши. За да спаси храма, Фондация „Свята България” стартира кампания още през 2012 година. Но попада в параграф 22, от който към момента няма излизане. А светата обител продължава да се съсипва от повърхностните и подземните води в района. 

Част от уникалните стенописи, които са с висока художествена стойност, са унищожени от влагата. Преди време експерти от Министерството на културата правят оглед и са категорични, че трябва да се предприемат консервационни и реставрационни действия за спасяването на стенописите в храма, както и да се извърши теренно архологическо обхождане. Те препоръчват да се изгради инфраструктура до обекта, който да се включи в културните забележителности и туристическите маршрути на община Дупница.

„Проблемът е, че има открити артефакти от античността и византийската епоха край църквата, която е полувкопана в земята. Има останки от раннохристиянска базилика под нея. Подписахме договор на 26 юни тази година с фирма ЕТ „Сукмо-София К. Гиздова” за изграждане на дренажна система за отводняване. Срокът за изпълнение бе 70 дни. Проектът ни бе съгласуван и от културното министерство, и от Софийската света митрополия”, разказва председателят на фондацията – Георги Чараклиев. 

На 4 юли тази година започнала работата по така належащия дренаж. Но само час по-късно пристигнала археоложката, която изследва района. Тя извикала полиция и спряла строителните дейности. Тогава управителят на фирмата - Атанас Гиздов, решил да прекрати работа до изясняване на случая. 

„Даде ни обещание, че ще изчисти проблемите с археоложката. До днес нищо не се случва, идва зимата, църквата все така се руши. Превели сме на фирмата авансово 12 000 лева от договорените общо 20 000 лева, а нищо не е свършено”, твърди Чараклиев. 

Междувременно Министерството на културата прави нова проверка на 10 август 2017 г. Специалистите установяват, че за направата на дренажна система няма разрешение за теренно археологическо проучване, както и одобрена техническа документация – технически проект и разрешение за строеж от община Дупница. Становището им е да бъдат преустановени всякакви строителни дейности.

„Те си противоречат. Не са видели дори собствената си документация – че точно те са съгласували нашия проект, защото е имал всички необходими книжа. Просто са намерили повод да не ни съдействат”, смята Георги Чараклиев. 

Коментари

  1. поп Благой
    Храма не е полувкопан,а е полузарит!Археоложката няма права за спиране,това е в задължение на кмета на обшината..Следователно полицията е злоумишлено подведена,а археоложката се е само-възвеличила в контролен орган,за което прокуратурата е длъжна да се самосезира за незаконно изземване функции на общински кмет!А последния къде е всъщност?
  2. археоложката
    Уважаеми поп Благой, длъжна съм да Ви уведомя, че не \"археоложката\" е извикала полицията, а кметският наместник на с. Червен брег,заедно с хора от селото, вкл. и Председателя на Църковното настоятелство. А \"археоложката\" беше спешно повикана от кметския наместник и върната от път за друг обект, за да установи извършеното от Чараклиев. Документацията наистина не е съгласувана със съответните институции. Чаръклиев има само \"Становище\" от МК, в което изрично му се изисква да представи Технически проект, оригинална виза и т.н. Освен това, искайки разрешение за осъществяване на СМР от МК и НИНК и попълвайки историята на обекта Чараклиев е скрил наличието на археология на терена. Иска ми се да мисля, не това е станало неумишлено от негова страна, но... Колкото и да не му се иска на господина, Законът трябва да се спазва, ако искаме да бъдем държава и да я има нашата Родина. Да, паметникът трябва да се опази и съхрани, но не по този начин!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини