Болният Кристиян вече се усмихва, лечението му в Китай дава резултат

Admin 10 Януари 2017 13:22 Камбана 0
Болният Кристиян вече се усмихва, лечението му в Китай дава резултат
Снимки: Личен архив

Една болно дете успя да обедини жителите на Благоевград, които разтвориха сърцата и душите си по време на коледните и новогодишните празници, за да съберат необходимата сума за лечението му. Декемврийските празници и събития на Общината също преминаха под знака на благотворителността. Кметската администрация организира дарителски акции в подкрепа на малкия Кристиян Гусийски, който страда от детска церебрална парализа.

По време на коледния базар, на който се събираха средства за лечението на малкия герой в Китай, майката на детето – Петя,  се обади от азиатската страна и в директна телефонна връзка благодари на всички добри хора, обединили сили в благородното дело.

Днес 2-годишният Кристиян вече се усмихва и се чувства по-добре. Момченцето заедно с родителите си Петя и Малин замина на лечение в китайския град Фошан в края на септември 2016 година. Тримата отпътуваха за далечната държава със събраните и дарени 60 000 лева. Парите ще стигнат за първите два курса на лечение на детето.

Родители на друго болно детенце, което почина, се свързаха с тях и им преведоха 40 000 лева. Другите 20 000 лв. бяха събрани от кампанията в община Благоевград. Един курс на лечение е 4 месеца. Тримата трябва да се приберат в областния център на Пиринско в средата на този месец.

„Най-важното е, че вече има надежда за Криси. На снимките от  Китай се вижда, че той се усмихва и показва двигателни способности”, сподели Василка Китанова, която е близка на родителите на Криси. Тя е категорична, че до петата си година малчуганът може да развива своя капацитет и да се пребори със заболяването.

Само за три месеца в Китай е постигнато много за подобряване на здравословното му състояние. В азиатската клиника детето се лекува с характерната за източната култура  иглотерапия. Назначени са му и електростимулации. Когато не е в отделението, също му се правят масажа и други възстановителни процедури.

Криси не само вече реагира с движения и усмивки. Освен това тялото му е укрепнало и успява да се държи прав, облягайки се на стена.

Пътуването за Китай е поредното предизвикателство пред родителите на болното момченце. След като става ясно, че сумата, необходима за лечението в Китай, е събрана, семейството на болното дете се сблъсква с родната бюрокрация. От банката, в която е разкрита дарителската сметка, поискали от родителите да представят проформа фактура от китайската клиника. Естествено, това искане се оказало неизпълнимо, защото от болницата обяснили, че не могат да издадат такъв документ, преди да е проведено лечение то момченцето. Накрая, все пак, от банката склонили и разрешили на родителите да изтеглят парите, за да заминат за азиатската държава.

В средата на този месец Кристиян трябва да се прибере у дома. През март отново ще замине за пореден курс на лечение. Битката за за излекуване на малкия юнак продължава, а заедно с нея и надеждата и вярата, че когато хората се обединят в благородна кауза, желанията се сбъдват.

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини