Ревански: Фирми, които продават семки, стопират проектите на общините

Ревански: Фирми, които продават семки, стопират проектите на общините
Радослав Ревански

Радослав Ревански е кмет на община Белица от 2015 г. Завършил е право в Югозападния университет в Благоевград, Българското училище за политика "Димитър Паница", Световния форум по демокрация в Страсбург, Програмата на Россотрудничество за външни политики в Москва. Работил е като младши юрисконсулт към Централния съвет на ДПС

Г-н Ревански, изводът от справка в КЗК е, че поне 99% от поръчките за строителство и надзор, които сте обявили откакто сте кмет, са обжалвани. Защо?

Благодаря, че обръщате внимание на този много проблемен факт на местната власт, проблемен за мен като кмет на общината и като цяло за всички общини. Аз следя процедурите и в КЗК, и във Върховния административен съд. Може би, се дължи на малкото работа, която има в държавата за бизнеса, но това е едно на ръка. Големият проблем е, че фирми с два лева капитал, фирми, занимаващи се с продаване на семки, жалят поръчки за по 5 и 10 милиона лева, чийто предмет е коренно различен от тяхната дейност. Аз не мога да си го обясня. Не искам да влизам в конкретика, но получаваме сигнали отляво и отдясно - видите ли, ние искаме там и там да работим. А аз като кмет мога да кажа много отговорно и честно, че има Закон за обществените поръчки, който се спазва. Не можеш да дадеш работа на който си искаш, просто ей така. Явно тези хора си търсят работа чрез други институции, но ние това не го споделяме и няма да го допуснем. И щом ги жалят, ние ще сме насреща докрай. Нека съдът да каже кое е правилно. Дори наша поръчка да нарушава определени интереси, КЗК и ВАС са органите, които ще кажат. Жалкото е, че хора, които продават семки, жалят асфалт. Това категорично не е редно и аз се надявам законодателят да вземе час по-скоро правилното решение.

Какво ще кажете за жалбите на "Енерджи сейвинг сървисис"?

Имам чувството, че те само чакат ние да обявим поръчка и да почнат да я жалят. Аз разбирам да са кандидатствали и да е избрана друга фирма, те да оспорят решението на комисията за избор на изпълнител. Но те жалят още самото обявление и искат временна мярка "спиране на процедурата". Всички процедури по обжалване, които позволява законът, те ги използват в пълна степен. Смятам, че те го правят тенденциозно. Може би изнудващо, не мога да кажа, но една поръчка за канализацията в Краище те ми я обжалваха. И забележете, КЗК за временната мярка се произнесе в наша полза. За поръчката по същество - в наша полза. След това те я обжалваха във ВАС. Съдът отново уважи нашето искане. Не знам защо го правят. Парламентът е единственият орган, който може да промени тези правила.

Но тази фирма дори не е сред кандидатите?

Точно. Но те искат да стопират. Това за мен са хора, които искат да пречат за развитието на общините и на държавата като цяло. Същата фирма в община Мездра прави същите номера. Сега се консултирам с юристи дали мога да заведа обратен иск срещу тях за забавяне, защото хората си чупят колите по лошите пътища, ние печелим пари по европейски проекти и програми, чието изпълнение забавяме. И всичко е просто ненаказано.

Има ли риск да провалите някои от тези проекти заради забавяне?

Няма риск на този етап. Проблемът е, че ни забавят.

Управителят Благой Любенов Сакарев - човек с такова име беше сътрудник на депутата Делян Пеевски. Той ли ви атакува поръчките?

Нищо общо.Това е съвпадение на имена. Забележете, те го смениха това име. От месец и нещо има друг управител - Асен Траянов Асенов. И ви моля изобщо да не замесвате името на г-н Пеевски. 1 000 000% съм сигурен.

Проверка в Търговския регистър сочи, че г-н Сакарев е свързано лице с учредителя на "Галчев инженеринг" ЕООД Иван Костадинов Галчев, а фирма "Фармвил" ЕАД, която е регистрирана на техния адрес, също ви обжалва поръчка. Има ли връзка?

Вие може би имате по-коректна информация. Но аз мога да се присъединя към вашето предположение. Не го твърдя. Но мога да кажа със сигурност, че това не е въпросният човек, който е сътрудник на г-н Пеевски. Просто това не е вярно, не е коректно. Това бе и причината да ви потърся за интервю, защото излизаше, че човек на ДПС атакува кмет на ДПС. Няма такова нещо. Категорично. По-скоро в правилна посока сте се насочили в чий кръг гравитират тези, които ни обжалват поръчките. Но ние ще спазваме закона и правилата до последно.

Всъщност колко процента от обществените поръчки са ви блокирани?

100% от поръчките. Обжалват ни се от една, две, от пет и от шест фирми. Въпросната фирма "Енерджи сейвинг сървисис" участва в 90% от обжалванията. Подозирате ли кой стои зад цялата атака? Според мен е човекът, който споменахте и Вие - от същия кръг.

За "Галчев инженеринг" ли говорите?

Да. Не мога да твърдя, но мога да предполагам, гледайки тези имена. Искам само да забележите на чий адрес се намира седалището й - "Белисимо", ет. 5 - сградата, която построи Галчев в София. Това ми дава основание да мисля в тази посока. Нищо повече.

При това положение, след като ви блокират всички поръчки, какво работите в момента?

Правим канализацията в Краище, която мина през всички възможни процедури на обжалване. Още в началото на мандата, когато ми обжалваха поръчката за рамковия договор за асфалтиране - там също излезе в наша полза и асфалтираме в Белица. В закона има възможност за по-облекчени процедури, когато са на по-ниски стойности. Пускаме обекти и за по-ниски стойности, където интересът е по-малък. Там няма обжалвания.

Тоест, само дребни обекти изпълнявате?

Да. Сега е така. Но аз имах късмета да заваря готови договори. Визирам водопровода в село Бабяк. Имахме готов договор и за доизграждане на стадиона в Краище. Казах за асфалтирането в Белица, макар и обжалваема, поръчката вече я изпълняваме. Правим спортни площадки в две села, но там нямаше обжалвания, защото са за по 50-60 хиляди лева. Имах процедура за оборудване на стойност 50 000 лева. И нея ми обжалваха, но не си бяха платили държавната такса. И остана в сила решението на общината.

Интервюто е препечатено от сайта Аctualno.com/ автор Анита Чолакова

 

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини