Д-р Георги Георгиев: Не е важна оставката ми, а съдбата на Онкологията

Admin 27 Април 2018 16:03 Интервю 0
Д-р Георги Георгиев: Не е важна оставката ми, а съдбата на Онкологията
Снимка: Viaranews.bg

Д-р Георгиев, днес на сесията на Общинския съвет, съветникът Кирил Ваклинов ви поиска оставката с мотив – тежкото финансово състояние на Специализираната болница за онкологични заболявания. Други обаче защитиха работата ви. Какво се случва в онкологията?

Трябва да се случат много неща. Аз съм уведомявал Общинския съвет за всеки един проблем с искане да се търси решение, но досега не съм получил нито един отговор.

Дайте пример

През 2016 г. предложих да закрием микробиологията. Ние сме единствената онкологична болница, в която съществува микробиология. Защо съм го направил? Защото харчи 50 000 лева за година, а с външен договор мога да се справя с до 5000 лева, тоест 10 пъти по-малко пари. Има звена, които определено са губещи, въпреки че са обезпечени с кадри и апаратура. Давам и друг пример – в момента имаме 35% използваемост на леглата в гинекология, тоест от 8 легла ние използваме три легла. В същото време поддържаме  персонал, лекар, медицински сестри и апаратура, в крайна сметка между 15 000-17 000 лева заплати се дават срещу максимум до 10 000 лв. приходи от това звено.

Защо не го закриете?

Това е от компетенциите на ОбС, трябва да имам решение на съветниците, за да променя разрешителното на болницата и да го закрия. Не мога да си позволя сам да го закрия.

На сесията беше направено предложение другите общини в областта да подпомагат финансово онкологията, тъй като там се лекуват пациенти от целия регион. Как ви се струва тази идея?

Вижте, единственият източник на финансиране за болницата е Здравната каса. Извинявайте, но нещата се променят, всички виждате какво става с лекарствата за онкоболните, всичко аз трябва да направя със собствени сили, да направя съответните структури, това са средства, кадри, защото си има изисквания, за да мога да отговоря на всички нормативни разпоредби. Така че да не се губят пари.

Преструктуриране на отделения?

Съветниците ме викаха на комисия, освен един опит да ме вдигнат на куцо магаре, друго какво произлезе от идеята за преструктуриране. Не е въпросът за оставката на д-р Георгиев, на мен ми е ясно, че може и без мен да да работи тази болница. Освен това, много от цифрите, които се каздаха на днешната сесия, не са верни. Нямам просрочени задължения от 2,5 милиона лева, за миналата година са 1,6 милиона, от които 1,5 милиона са за лекарства при положение, че всички знаете, че НЗОК не плати един месец лекарствата и аз вървя с два месеца назад. Какво да кажа? Ние сме единственият град с онкоболница,в която няма нуклеарна медицина, няма апарат за повърхностна терапия...Аз искам да правим медицина, но няма как да стане без участието на собственика.

Готов ли стe да си подадете оставката?

Не чувствам вина в себе си за състоянието на болницата, за да подам оставка. Нека да решат, няма драма в това, още повече, че моят договор е до септември. Още повече, че и самият аз не се чувствам комфортно да работя по този начин. Колко въпроси поставиха, а нямам нито един отговор. Тук става въпрос не да ми се дават пари за заплати. Ако ще се прави преструктуриране, да се прави правилно, да се вложат пари, които да бъдат за апаратура и за подобряване качеството на медицинската дейност. Ако решението е да не съм управител, да го вземат. Те дори не ми дадоха думата, това не ви ли говори защо!? Защото ще кажа тези неща от трибуната и ще ги докажа. Месеци наред срещу мен се излива една помия, някой го превърна в личностен конфликт. Нямам такъв конфикт с никой, нещата са принципи – по отношение на организацията и хората, които ръководят отделенията. Няма как да странят от процеса и да не изпълняват разпоредби. Аз съм отговорен човек и не искам да бъда с цената на всичко управител.  

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини