Радослав Ревански: В Белица решаваме проблеми с давност 50 години

Admin 25 Ноември 2017 09:05 Интервю 1
Радослав Ревански:  В Белица решаваме проблеми с давност 50 години
Радослав Ревански

ДПС е воювала за демокрацията и затова ни е най-скъпа. Като кмет съм готов за избори, дори и да са следващата седмица, казва в интервю младият градоначалник на община Белица

Радослав Ревански е кмет на община Белица. Роден е в белишкото село Бабяк. Завършил е „Право” в Югозападния университет „Неофит Рилски” – Благоевград, учил е в Българско училище за политика „Димитър Паница” – Випуск 2012, в Световния форум по демокрация в Страсбург, 2012 г., Програмата на Россотрудничество за външни политики в Москва, 2012 г. От 2010 г. работи като младши юрисконсулт към ЦС на ДПС. От две години управлява община Белица.

Две години управлявате община Белица, за която доскоро в публичното пространство се говореше единствено като най-бедната и изостанала. Сега обаче нещата започнаха да се случват. Добрите новини за Белица не спират, инвестициите растат, градчето има нова визия, а в по-малките населени места се изпълняват мащабни инфраструктурни обекти.

Да, така е. На 13 ноември направих две години от началото на моя мандат, от клетвата ми като кмет. Преди дни, пътувайки за партиен форум в Кърджали, си направих  равносметка за това какво съм свършил през това време и ще призная, колкото и нескромно да прозвучи, че в един момент започнах да забравям всичко, което е свършено. Трябва да си записвам. Всеки ден се прави по нещо. Покрай ежедневните задачи се изпълняват и големи проекти. Някои са приключили, други предстои да ги реализираме. Тази година приключваме с реализацията на мащабен порект - асфалтирането на двете най-големи улици вътре в града. Нещо, което не се бе случвало 50 години. Направихме новия надпис на входа на града и с това показахме, че сме иновативни. Това, което виждме в големите градове, го има вече и тук, в Белица. При нас табелата с надпис на входа на града се получи много интересна, защото сложихме и изображение на мечка от дърво. Ефектът наистина се получи добре. Имаме и ново лого на общината – планината и мечката не са изненада в него. Пистолетът и камата пък символизират миналото на борческа Белица. Вплетохме в герба и думата „Заедност” по моя идея и настояване. Избрах тази дума, защото това е политиката, която изповядвам и водя, за която съм поел ангажимент към хората – да не ги деля, напротив - заедно и обединени да градим нашето по-добро бъдеще. Тази дума ни отива най-много като община, тук живеят християни и мюсюлмани, които са заедно и в добро, и в лошо.

Имате ли реализирани социални проекти? Това е важен въпрос, тъй като тук има и доста бедни хора.

Увеличихме хората, които храним, те вече са 350 души – по програмата „Топъл обяд”. Спечелихме проект за оборудване на Социалния патронаж за 30 000 лева, подменихме уредите, така че да предлагаме една по-качествена услуга. Всичко, което предлага Министерството на труда и социалната политика като услуги, го предлагаме и в нашата община. На 10 октомври беше крайният срок, в който входирахме нов проект в Агенцията по заетостта за социално предприемачество.

С голям размах работите по отношение на инфраструктурните проекти. За две години тук са реализирани милиони левове за нови улици и подземна комуникация, особено в съставните села.

Направихме водопровод в село Палатик, там имаше голям проблем – уран в питейната вода, който това лято уплаши и жителите на Хасково и Велинград. Знаех, че водата в Палатик има лоши показатели, когато станах кмет. Когато ходех по срещи, хората ми се оплакваха и казваха: „Кмете, няма ли някой да ни обърне внимание и да реши този проблем”. Аз още тогава обещах и резултатът е налице. Когато се разгърна скандалът със замърсената вода в другите градове на страната, ние всъщност бяхме почти готови да решим проблема в Палатик. Важно за всеки кмет е да бъде добър мениджър, да гледа превантивно на нещата, да лекува причините, които биха довели до дадения проблем, а не последствията. Така че, когато гръмна скандалът в другите градове, ние само за седмица  бяхме готови. В момента няма проблем с питейната вода в Палатик.

 А хората в тези села плащат ли за водата?

Съвсем наскоро проведох среща с управителя на „ВиК”-ЕООД в Благоевград – инж. Росица Димитрова. Дружеството започва да обслужва и горния район, където са онези села, които досега не бяха включени към ВиК. До този момент само Белица, Горно Краище, Краище и Дагоново се обслужваха от ВиК и плащаха за вода. Селата Лютово, Бабяк, Кузьово, Орцево, Палатик, Гълъбово, Черешово и Златарица не се обслужваха от ВиК и не плащаха за тази услуга. Но след като ВиК взе управлението на активите, ще се монтират водомери и хората в тези селища ще плащат за изразходваната вода. 

Хората съгласиха ли се лесно на това решение, тъй като в други села отказват да се присъединят към водното дружество?

Ако трябва да бъда честен, нямаше проблем. Много пъти хората ми казваха: „Кмете, докарай ни ВиК, нека си плащаме, но да си имаме вода”. Миналата година реших един 70-годишен проблем в Бабяк, подменихме целия водопровод, даже до седмица-две ще заработи пречиствателната станция за питейни води. На практика на ВиК им подаряваме чисто ново съоръжение, да го използват по предназначение. Аз веднъж на едно събрание казах на мой колега, че на въпрос „Искате ли да плащаме вода?”, то нормалният отговор е „Не, не искаме”. Но няма такъв филм, щом си плащаш хляба и тока, нормално е да плащаш и за вода. Това е европейска директива, прието и на национално ниво и няма как да избягаш от него. Какво означава „Аз не искам да плащам вода!”. Аз не мога да бъда над закона. Не искам да съм груб популист и да кажа на хората: „Недейте, няма да плащаме вода”. Как така в Краище и Горно Краище ще плащат, а в Бабяк няма да плащат, което ми е родно село на всичкото отгоре.

По какви проекти ще работите през идващата нова година?

Пуснали сме поръчка по спечелени 500 000 лева, за да решим дългогодишен проблем в Сантуровата махала в село Краище, там ще подменим канализацията. Една фирма обжалва процедурата, но спечехиме и в КЗК, и във ВАС. Чакаме решение за избор на изпълнител. В ДФ „Земеделие” по спечелени проекти община Белица е шампион, ние сме единствената община, която е подписала договорите. Спечелени са общо 10 милиона лева - за улици и пътища, както и за голямото училище. Решаваме проблеми с давност 50 години. От 40 години в общинския център не беше влизала машина да асфалтира и една улица. Това беше пълен срам. Между другото, в курорта Семково пътят в гоямата му част ще го асфалтираме по тези програми. Искам да подчертая, че ДПС ни помага във всичко, което правим. Това трябва да се знае от жителите на общината.  

Какво друго искате да направите за Белица през новата година?

Много скоро очаквам да има още едни постъпления, не искам да ги обявявам предварително. Ако трябва да бъда честен, имам да разплащам част от дейността по ремонта на двете улици. Помолих фирмата да свърши цялата работа, да не остави наполовина улиците с асфалт. Така че това плащане ми предстои. В Лютово започваме процедура за докарване на нов водопрород. Предстои да съгласуваме този проект с ВиК. Много ми се иска веднага да се случат нещата, но много често процедурите са бавни и тромави, но законите трябва да се спазват. Искам да наблегна на малките населени места, където има дългогодишни проблеми. Има един голям проблем, за който нямам решение, за съжаление. С кмета на Разлог сме го обсъждали многократно. Навремето, когато Елешница се е отделила от община Белица и е преминала към община Разлог, има един път от Елешница към селата Палатик и Черешово, който е около 3-4 километра. Пътната отсечка е в окаяно състояние, ужасно е. Той е собственост на община Разлог, но тя не полага такива грижи, каквито за други обекти. Те си имат свои мотиви, жителите на Елешница не го ползват този път. Но хората в Палатик и Черешово минават по този път. Искам да направя проект да кандидатствам за финансиране, да осигурим пари за ремонт. Но не мога, защото това не е в нашата община. Написах писмо до община Разлог, чакам отговор. Да ни го дадат ние да го стопанисваме, за да търсим вариант през държавата или през областта решение, за да се грижи нашата община за този път. Аз възнамерявам поне в тази част, която е до Палатик, да направим ремонт, пътуват деца и ученици с автобуси, както и камиони с дървени трупи, които допълнително го разбиват. Искаме да асфалтираме и в самото село, а също така и в село Кузьово. Това зависи от ДФ „Зземеделие”, ние чакаме разрешение от тях. Да се надяваме, че до края на 2018 г., ако няма обжалвания, да си реализираме проектите по ДФ „Земеделие”.

А инвестиции, които да осигурят работни места в общината?

Изключително много помагам на предприятието за преработка на зеленчуци в Дагоново, което се строи.  То ще осигури постоянно 30 работни места, а сезонните работници ще са над сто човека. В момента се прави цех за пелети в Бабяк с 10 работни места. Не са много, но пак е нещо при тази висока безработица в района. Преди дни в Кърджали проведох среща, а преди това инвеститорите идваха и на място в Белица, фирмата им чака разрешение от централата в Истанбул да открие шивашки цех в града, ще има между 50 и 100 работни места, инвеститор е турската фирма „Шахинлер”. Шият за световни марки, казах им да инвестират тук, каквото можем, ще им съдействаме напълно. Миналата седмица друга фирма от Гоце Делчев поиска да открие шивашки цех с 10 работни места. Има инвеститорски интерес за създаването на парк за диви животни до мечия парк в Рила планина. Искат да им разрешим да ползват общински земи и гори. Фирмата е софийска. Идеята е туристите, които посещават мечото селище, да се отбиват и в парка за диви животни.

Докъде стигна идеята ви за вързаждане на туристическата слава на курорта Семково?

Голямата тема и приоритет си остава курортът Семково. През февруари предстои поредното издание на Зимния празник там. Имам потвърждение отново от вицепрезидента Илияна Йотова, която ще присъства. От Министерството по европредседателството бяха отпуснати проекти всяка община да направи мероприятие под знака на европредседателството и ние заложихме този Зимен празник. В момента правим Общ устройствен план, търсим възможности през този план да станат държавните земи в Семкото общински. Но без волята на държавата не можем сами да се справим. Ходил съм над 10 пъти в Изпълнителната агенция по горите по този въпрос. Задължение на общината е да поддържа пътя и тя го прави. Всичко сме свършили, сега трябва и държавата да ни помогне. Убеден съм, че това ще се случи. Не искаме гори в Семково, гори си имаме, искаме само земи и стария проект за лифта да го възродим. Предложил съм на УАСГ и Техническия университет с конкретно писмо, на място съм ходил, да направим съвместно дружество с по-голяма ангажираност на общината, ние да го управляваме, но да повишим качеството на обслужване. Още нямаме резултат.

Разкажете повече подробности за Зимния празник, който ще премине под знака на европредседателството

Миналия месец кандидатствахме с проект в Националното сдружение на общините, свързан с годината на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Средствата са минимални, но по-важното е, че ще се чуе гласът на малките планински общини в годината на председателството. За това и нашият проект носи името: „Община Белица – Посланик на малките планински общини в ЕС в годината на БПСЕС 2018 в «Зимен празник Белица - Семково 2018».

Малка Белица дава заявка за голямо присъствие в събитията, свързани с председателството на България на Съвета на ЕС

Точно така. Местните  власти имат своето изключително важно място при провеждане  на Българското председателство на Съвета на ЕС. За това решихме да включим община Белица с инициативата на Посланик на малките планински общини в ЕС с Европейски политики в «Зимен празник – Белица - Семково-2018». Надяваме се, че малката планинска община Белица  ще спомогне за  превръщане на  домакинството ни на Съвета в национална кауза, а посланията на България и планинската община – Белица да бъдат формулирани и припознати от българските граждани и гражданите на ЕС. Предвидили сме информационни кампании в българските меди и публични дискусии с тема „Бялата книга за бъдещето на Европа” с лектор Красимира Хаджикосева от „Европейски информационен център Europe Direct” – Благоевград, изложба от детски  рисунки посветена на българското председателство на Съвета на  ЕС, презентации „10  години България  в Европейския съюз – Ползите за хората от Община Белица”, представящи  реализирани значими проекти и инициативи и други инициативи. На 18 февруари 2018 г. Вицепрезидентът Илияна Йотова официално ще открие публичната дискусия с темата „Планините – неоцененото богатство на Европа”. В публичаната дискусия проф. дтн инж. Георги Михов, ректор на Технически университет – София ще говори за „Приносът на академичната общност за развитието на  планинския курорт „Семково”.

Предвиждате ли застрояване на хотели в курорта Семково?

Има нужда от хотели, но няма да има презастрояване, ще водим модерна политика. Ще вземем опита на Австрия, ще строим малки къщи от дърво и камък като в австрийските зимни курорти. По този повод искам да кажа, че водим преговори за хотела, който се намира в центъра на Белица. В момента той е собственост на НОИ. Там се намира Социалният патронаж, изпълняваме социална услуга там, както е по договор. Стане ли общинска собственост, ще търсим частен инвеститор. Белица има нужда от хотел, спомняте си лятото, когато бе общоградският ни празник, дойдоха много туристи, но нямаше къде да нощуват.

Ще продължи ли този летен празник в Белица?

Догодина ще обогатим програмата на празника, ще включим и народните борби, които са традиционни за нашия край. На 8 декември пък ще направим Ден на мароканската култура, ще дойде посланикът, ще представим занаяти и храни, ще има сергии с марокански продукти. Тези неща ще ги има на празника ни догодина. Белица се отвори към света. Наскоро бях на Национален съвет на младежите в ДПС, където много от изказващите се дадоха за пример случващото се в Белица. Едно време нищо не се говореше за община Белица, което е много тъжно. А тук има история, аристокрация, дух, култура, беличани са управлявали държавата. А допреди няколко години нищо хубаво не се случваше тук, имаше разделение на хората.

Какъв е вашият прочит на случващото се в държавата?

За съжаление в момента случващото се в държавата е на принципа „проба-грешка”. Няма последователност, не се знае кой е парламентарен шеф, кой какви ангажименти има, тъжна картинка. Ние, младите хора, казваме, че това е престъпно спрямо народа. Не може да има националисти във властта.

Прогнозата ви за кабинета?

Този кабинет е приключил, в този му формат е приключил. Факт е, че хората гласуваха за ГЕРБ. Най-добрият вариант бе ГЕРБ да направи програмно правителство. Поне до края на европейското председателство. Те имат програма, която 90%  съвпада с програмата на ДПС, по думи на хора от ГЕРБ. Искам да подчертая дебело, че ДПС не подкрепя ГЕРБ, а своята собствена програма, за да не излъже своите избиратели. Вярно е, че хората също се измориха от избори, но ние сме готови. Аз като кмет на община съм готов и другата седмица да се явя на избори. Но ако говорим по-глобално и държавнически, задължително националистите час по-скоро трябва да напуснат власта.

ДПС в Пиринско в кондиция ли е?

Имахме Областен съвет преди дни. Направихме анализи на изборите и на актуалната обстановка в региона и страната. ДПС е в кондиция, отчетохме спад в някои общини.  Ние имаме своите грешки по места, това е безспорно, отчетохме ги, няма какво да си кривим душата. Другият проблем бе онази формация, която за мен вече не съществува. Няма я на политическата карта, но повлия на изборите малко или много. Хората видяха, че онези дойдоха, лъгаха ги един месец, но накрая пак идват при Ревански да им решава проблемите, като кмет от ДПС.

Ще има ли рокади заради по-лошия изборен резултат в някои общини?

Там по преценка на общинските съвети ще се реши да има ли отчетни събрания и избор на нови ръководства, където е необходимо. При всички положения някъде ще има кадрови промени. Като кмет и млад човек съм в готовност да съдействам на всяка една общинска структура в областта и да помагам. Процесът на подмладяване е неизбежен, но най-хубаво е да става по естествен път. Младите хора сме готови да поемем властта в партията, в държавата. Когато казах, че съм готов да бъда кмет, знаех, че ще се справя. На този етап моето място е кмет на община Белица, работя денонощно с кеф. Има още много работа за вършене и този мандат няма да ми стигне. Мисля винаги поне 10 години напред. Понеже чувам лидера на най-голямата парламентарна група Цветан Цветанов често да се крие зад парламента. Чували сме думи: Ние сме парламентарна република. Премиерът се държи така, че сякаш сме премиерска република. Това, което стана преди дни - да влиза Бойко Борисов най-демонстративно в парламента, в стаята на Главчев, да го гони, означава, че ние, ако сме парламентарна република, това не бива да се случва. А след случилото се, ако сме парламентарна република, трябва да се разпусне парламентът и да има нови избори. И тази нормалност, за която ние се борим, не може да стане по този начин. След като си отива парламентарният шеф по този начин, трябва да има нови избори. В случая Цветан Цветанов е „Господин лъжа”.

Какво би довело до предсрочни избори, според вас?

Парламентарната криза, която бе създадена и много често е налице. Спомняте си как през 2013 г. от ГЕРБ, от юни до септември, не идваха на работа и се държаха като ощипано дете. Представете си, че БСП и ДПС по този начин – недържавнически и ненационално отговорно подходят, още утре ще падне парламентът, защото се крепи на крехко мнозинство. Второ – нещата, които се случват в държавата. ДПС най-много се бори за демокрацията и най-скъпа е на нас, защото демокрацията в България е извоювана от ДПС със своите хора – помаците и турците през 1989 г. Затова сме много чувствителни на тази тема и веднага скачаме. Хората винаги подкрепят ДПС на избори. Защото, ако го няма ДПС, може да стане голяма беля. Ако някои хора са получили даром демокрацията, хората на ДПС са си я извоювали.        

 

Коментари

  1. Ali
    Г-н Ревански, отговорете ,защо от 47 общински служители ,само трима са християни? Не мислите ли ,че това е дискриминация?

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини