Борис Харизанов: Ще изведа делото срещу гръцките фермери докрай

Admin 29 Октомври 2017 17:49 Интервю 0
Борис Харизанов: Ще изведа делото срещу гръцките фермери докрай
Борис Харизанов, снимка: Струма24.ком

Борис Харизанов е на 32 години. От пет години работи като адвокат в родния си град Петрич. Миналата година младият юрист заведе дело срещу неизвестен извършител за блокадата на българо-гръцката граница от страна на фермерите от района на Серес. Преди дни стана ясно, че по жалбата на Харизанов прокуратурта в южната ни съседка е повдигнала обвинения срещу 30 земеделци, позволили си незаконно за блокират свободното придвижване през границата през януари 2016 година. 

Защо заведохте дело срещу гръцките фермери, които миналата година за повече от месец блокираха свободното движение през ГКПП-Кулата-Промахон?

През февруари 2016 година подадох жалба срещу неизвестни лица за извършване на престъпление, с която жалба сезирах гръцката прокуратура за безредиците, които наблюдавахме на българо-гръцката граница по това време. Очевидно след жалбата прокуратурата се е задвижила и сега вече има обвинение срещу 30 души.

Защо подадохте тази жалба? Вие не сте превозвач и не сте бил пряко засегнат от тези блокади?

Блокадите бяха повече от месец, не разбирам защо трябва да бъда превозвач, за да си потърся правата. Като гражданин на ЕС едно от основните ми права е да се придвижвам свободно в общността без да бъда възпрепятстван от никого. Ако евентуално препятствието да преминавам държавната граница беше предизвикано от гръцки държавен орган, тогава всички щяхме да бъдем задължени да се съобразим. Но при положение, че блокадата бе реализирана от шепа недоволни гръцки граждани, които показаха гражданско неподчинение към онзи момент, то тогава най-малкото нещо, което считах за правилно, бе да си потърся правата. И като адвокат единственият вариант, който аз познавам, е да сезирам съответния компетентен орган за това.

Първото дело в Серес бе отложено. Каква беше причината?

Да, делото се отложи, защото защитата на обвиняемите поиска отлагането му поради други ангажименти. То е отложено за април догодина.

Как протече първото дело? Вие се изправихте лице в лице с фермерите, срещу, които са повдигнати обвинения?

Съдебният състав прочете имената на свидетелите, аз се изправих да си кажа името… В залата имаше леки закани, но до физическа саморазправа и съприкосновение не се стига. Имаше обиди по мой адрес, но в залата имаше съдебна охрана и полицейски служители, които не допуснаха саморазправа. Самите фермери, предвид присъствието но полицейските органи, не си позволиха своеволия.

Какво наказание ги очаква?

Не съм вещ по гръцките закони, имам процесуален представител, който движи изцяло процеса.

Потърсиха ли ви браншови организации, родни фермери, хора, които са пряко засегнати и ощетени от своеволията на гръцките фермери, най-малкото, за да ви подкрепят?

Не, не са ме търсили, нито някой е изразил желание до момента да се присъедини към моята претенция, но срещнах подкрепа в приятели и познати, които приемат с добро моите действия. Но на този етап професионална подкрепа не съм получил от никого, нито от браншовите организации, нито от някой пряко засегнат.

Как си обяснявате това безразличие? Това не ви ли демотивира?

Не ме демотивира, нямам отношение към това. На практика аз търся своите права. Ако браншовите организации са се почувствали ощетени, имали са възможността да направят същите действия като мен.

Смятате ли, че това дело срещу гръцките фермери би имало възпитателно действие върху тях?

В интерес на истината, преди началото на първото съдебно заседание дори обсъждах въпроса за оттегляне на жалбата, защото мислих, че фермерите са се превъзпитали, но предвид агресията,  която видях в очите им по време на първото заседание, съм убеден, че ще докарам делото докрай. По време на първото дело видях у тях едно недоволство от търсени права, а аз моите права бяха ощетени в резултат от тяхното безправие и злоумишлени действия, което означава на практика, че фермерите са сърдити от това, че някой си търси правата.

Често в подобна ситуация, когато фермерите струпат трактори на българо-гръцката граница, политиците се оказват безпомощни.

Винаги съм бил привърженик на дипломацията, но към дата 2016 година видяхме, че дипломацията не изигра своята роля и не помогна. Що се касае до жалбата, силно се надявам тя да е имала своя резултат и през тази година станахме свидетели на друг сценарий – гръцките власти не допуснаха блокадата на българо-гръцката граница още в зародиш.

Вярвате ли, че гръцките фермери ще получат заслужено наказание?

Надявам се, че вината им ще бъде доказана. Не смятам, че това ще е трудно, тъй като има множество материали, които потвърждават злоумишлените им действия. Вярвам, че ще получат наказания. Всеки българин познава Гърция като правова държава - със строги и сурови закони, надявам се и тук да видим Гърция в тази роля.

 

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини