Мартин Колев: Животът в Лъжница е прекрасен и не трябва да се променя

Admin 23 Септември 2017 18:31 Интервю 0
Мартин Колев: Животът в Лъжница е прекрасен и не трябва да се променя
Снимки: Резиденция Баба

"Резиденция Баба" е инициатива на сдружение „Фабрика за идеи“, която цели да съживява български села и буди потенциала за социално и културно предприемачество в селските райони из цяла България. В началото на месец септември инициативата стартира в община Гоце Делчев. Младежи от София, Плевен, Стара Загора и Пловдив пристигнаха в село Лъжница, за да усетят живота и хората в гоцеделчевското село.

“Избрахме Лъжница, защото във време на разделение между поколения, религии, града и селото, само чрез истинска и сърдечна среща имаме шанс да покажем, че на чисто човешко ниво човеколюбието е реалност в България - но трябва да имаме сърце и очи да го видим без воалите, които медиите и политиката слагат като преграда между обикновените хора. Защото именно човеколюбието е основен актив на обикновените хора във време на криза на отчуждението и изкуствени разделения” споделя Янина Танева, основател на иницатора на “Резиденция Баба” - сдружение “Фабрика за идеи”.

За инициативата на младежите от сдружението и за живота им в село Лъжница, разказва резидентът Мартин Колев

Разкажете ни за инициативата „Резиденция Баба“ на сдружение „Фабрика за идеи“. Вие живеете един месец вече в гоцеделчевското село Лъжница.

Това е инициатива на сдружение „Фабрика за идеи“. Става въпрос за това, че млади хора от града  отиват да живеят на село. Идеята е по този начин да има обмен между селото и града, тоест това е един вид обмен, който се получава между младите хора от града и по-възрастните хора, защото, знаете, че по селата живеят по-възрастни хора. Сдружението за трета поредна година осъществява тази идея. Предишните две години е било така – млади хора от града отиват да живеят при възрастните хора на село. Но тази година „Резиденция Баба“ се реализира в много живо село, каквото е Лъжница. Там има хора на всякаква възраст, младите са много, сега е по-различно. Идеята е младите хора от града да помагат донякъде в живота на хората на село и същевременно да внесат нови идеи от града или нещо, което може да се роди като добра идея на село, за която местното население не се сеща, че може да съществува и въобще да се осъществи.

Колко младежи от града пристигнаха да живеят в Лъжница?

В Лъжница сме девет човека, разпределени в четири къщи, тоест живеем в четири приемни семейства. Ние не се познавахме преди това, но благодарение на тази инициатива, успяхме да се опознаем доста добре, сработихме се прекрасно. Разпредилили сме задачите така, че всеки има нещо да прави, всеки е добър в нещо, така че се допълваме отлично.

Какво правите в селото?

В момента ме откривате в съседното село, което е доста по-голямо и има повече магазини. Дойдохме с едно от момичетата от екипа тук, тъй като има повече възможности да изберем  малки подаръчета, тъй като организираме едно събитие за нашето изпращане от селото и това финално събитие ще се проведе в неделя, в пет часа. В училището в Лъжница ще има игри за децата, където ще дадем малки награди.

Как всъщност минава един ден в Лъжница за вас, които идвате от големия град?

Както обикновено. Денят започва с кафе, събираме се, разпределяме задачите, вземаме интервюта от хората, тъй като другата наша задача е да събираме фолклорни данни за песни, обичаи, сватби, погребения…През времето, в което сме тук, готвихме заедно доста пъти, събираме рецепти, помагаме в домакинството, обръщаме сено.

Какво е впечатлението ви от живота в Лъжница?

Генералното впечатление е, че тук хората са по-обединени и близки, всеки е близък на другия, било то, защото са роднини, съседи или просто защото в това село всички се познават. Просто хората тук са много по-задружни във всичко, даже и в работата. Вчера късахме трева, откъдето трябва да се вадят картофи, някаква жена мина оттам и се включи в работа, за да помогне. А пък други жени съвсем отделно ни донесоха кекс с други неща за хапване след това

Как ви посрещнаха тук?

Със сигурност в началото имаше прегради и от двете стари, макар че знаехме, че в Лъжница хората са много мили и че няма да имаме проблеми. Но когато не се познаваш с даден човек, винаги има леко притеснение. Имаше известен момент на изчакване - да се види ние какви сме и какво правим, но преградите бързо се стопиха, хората тук много добре ни приеха, много са мили, гостоприемни и нямаме никакви проблеми. Всички казват, че много ще им липсваме, когато си тръгнем. Те на нас също ще ни липсват.

Направихте ли контакти с младите хора в Лъжница?

Да, разбира се. Младите хора в Лъжница са като всички останали. Те са във фейсбук, както в града, телефоните им са по-хубави от нашите, те са доста отворени, много са комуникативни, търсят контакти, заговарят ни, пием кафе заедно.

По-различна ли е тазгодишната ви инициатива, предвид това, че в Лъжница живеят мюсюлмани?

По-различна е в добрия смисъл, защото хората тук са много по-гостоприемни. Знаем, че в исляма и мюсюлманската културата е много важно да даваш. В този смисъл преживяването ни тук е по-различно. Иначе в останалите отношения не забелязахме нищо по-различно от християнските села. Просто тукашните жители са доста по-гостоприемни и са много мили. Няма никаква преграда между нас и тях на религиозна основа. Със сигурност тукашните хора са много по-отзивчиви от други немюсюлмански села.

Какво ще оставите в това село?

Ние искахме не само да поживеем тук, но и да оставим нещо за селото, след като си тръгнем. Такова едно нещо, например, е една детска площадка, която със съдействието на кмета реновирахме, а едно от нашите момичета изрисува фасадата на сградата в съседство. Но всъщност идеята е да остане нещо друго, което ние тепърва ще избистрим. Имаме някакви идеи, може би ще бъде свързано с толерантността към мюсюлманското население у нас, също така някакво друго нещо, което, може би, ще е свързано с това местните жени тук да могат да правят и да помпомагат семейния бюджет. Ще се опитаме да измислим нещо - някаква земеделска продукция да се продава някъде или нещо подобно

Бихте ли останали за постоянно да живеете в Лъжница?

Това е хубав въпрос. Ще ми се да мога по-дълго да остана тук, не знам за постоянно дали бих искал да живея в Лъжница. Със сигурност животът в такова село ще бъде интересен, защото тук има всички  - има живот, млади хора, магазини, кафенета, но е доста по-различно от големия град.

Какъв е вашият съвет към младите хора от Лъжница?

В никакъв случай да не се променят. На мен никак не ми се иска хората от Лъжница, когато отиват в града да обличат други дрехи, защото там някой може да им се смее, че носят дрехите, с които те обикновено си ходят - те са прекрасни, шарени, весели, хубави. Не ми се иска да им се налага, заради някакво незнание или неразбиране, някой да се преоблича, за да отиде до болницата или до училището в града. Хората тук са прекрасни, животът тук също е прекрасен и никой и нищо не трябва да се променя.

 

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини