Николай Георгиев: Щетите от пожара са огромни, идват трудни дни

Admin 06 Септември 2017 18:34 Интервю 0
Николай Георгиев: Щетите от пожара са огромни, идват трудни дни
Николай Георгиев, кмет на община Кресна

Станаха ли ясни щетите за хората след големия пожар, който бушува цели 6 дни на територията на община Кресна?

Щетите са огромни. Специална комисия ще опише всичко точно и коректно. Няма да пропуснем нито една населено място, нито един частен и общински имот. Нека приключи всичко, да се изтегли цялата техника, която бе разположена в района на огненото бедствие. Ще се опишат къщите, общинските пасища и мери, частните ниви и земеделски земи. Тогава ще сме наясно в какъв размер са нанесените щети от пожара в община Кресна. Ще искаме помощ от държавата, вярвам, че правителството ще ни помогне. Още повече, че сме една от общините в тежко финансово положение. Открихме и нарочна дарителска сметка. Убеден съм, че много наши сънародници от различни краища на страната ще откликнат на нашия призив за подкрепа и ще дарят средства.

Прокраднаха се и гласове, че организацията и ръководенето на акцията по овладяване на огнената стихия не са били на ниво. Вие какво мислите?

Само, който не е бил на място, той не знае за какъв ад говорим. Искам да благодаря на момчетата – на пожарникари, на военни, на горски, на Спешна помощ, на доброволци. Въпреки спекулациите, които се появиха, хората много адекватно, много навреме и много професионално се справиха със задачите. На косъм спасиха селата Ощава и Стара Кресна. Благодарение на бързата реакция на пожарните екипи двете населени места бяха спасени. При местните хора нещата се нормализират, нормално е в началото да изпитат шок, защото и аз бях на терен и знам какъв ад беше. Който не е бил, няма да разбере за какво иде реч. Местните хора бяха в паника, но нашата задача бе да ги успокоим и да не позволим да предприемат действия, които биха застрашили здравето и живота им. Само две от къщите, които изгоряха, бяха обитаеми. Техните обитатели в момента живеят при свои роднини. Точно това е нашата работа, с кампанията за събиране на средства да помогнем първо на тези хора, да възстановим къщите им.  

Как ще се справят животновъдите при липсата на пасища, която бяха изпепелени от огъня?

Напротив, пасищата ще се увеличат, това твърдят експерти, тъй като много дървета бяха унищожени от пожара. Но проблемите ще са първите 1-2 години, докато излезе нова трева. Ще има един труден период за животновъдите, ще се наложи да търсят алтернатива – да купуват от други населени места сено за изхранване на своите животни.

Строителството на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле е другият важен въпрос за местните жители. Притеснява ли ви реализирането на този проект?

Не, не ме  притеснява. Всеки един гражданин в общината ни иска да има магистрала. Няма човек, който да не иска да да бъде изградена автомагистрала „Струма”. Има леки притеснения у някои, тъй като трасето ще мине през Кресненското дефиле. Жители на села се страхуват да не останат без достъп до нивите си, търговци – да не загубят клиентите си, ако шосето мине встрани от сегашното трасе. Напоследък надделява у местните хора, че предложеният от правителството Източен вариант в момента е най-добрият от всичките останали. Той предвижда движението в посока Кулата да е по сегашния първокласен път Е-79, то ще бъде разширено, ще се направят съоръжения за защита на животинските видове. Трасето за София ще минава на изток от Кресненското дефиле. Движението за столицата ни ще е по-високо като надморска височина от това към Гърция. Мисля, че този проект ще бъде подкрепен от обществеността в Кресна. Това е моето мнение. Но всичко ще стане ясно на 11 септември, когато в града ни се организира обществено обсъждане по ОВОС на проекта за изграждане на автомагистрала „Струма”. Ще се чуе мнението на всички и ще се вземе предвид.

За кой вариант ще настоявате вие?

Ние като общинско ръководство сме за Източния вариант. Категорично заставаме зад него. Вярвам, че правителството ще намери баланса в решението за изграждането на магистрала „Струма”. Най-важно е да надделее общественият интерес, а не интересът на една или друга група хора – стопани, търговци, еколози, жители на дадено населено място. З нас и местните хора е много важно, че в района на Кресненското дефиле ще има пет пътни възела – Симитли, Полето, Мечкул, Стара Кресна и Кресна. Предвиждат се две площадки за търговия и отдих в нашата община. Първата е в посока Кулата и е с площ 17 декара, тя ще е край град Кресна. Втората ще е на 2 километра след града в посока София, тя ще е на терен от 19 декара.

Успяхте ли да стабилизирате финансово общината?

Спазваме строга финансова дисциплина. Пари се харчат само по предназначение и по необходимост. Събираме данъци, в това число и стари налози, разпращаме писма на длъжниците – частни или юридически лица. В момента имаме над 20 изпълнителни листа. Голяма част от старите задължения са събрани, но имаме да събираме още 700 000-800 000 лева задължения към общинската хазна. Това за община като нашата е крупна сума. Въведени са лимити на разходите за гориво на цялата администрация, целта е да се спестят пари. Извършват се само належащи ремонти, наложени са лимити на мобилните телефони на чиновниците, както и на стационарните телефони в кабинетите им. Следи се и за харченето на средства за командировки и канцеларски материали. Непрекъснато се проверява давностният строг на задълженията към общинската хазна, за да не изтече и тези пари да станат на практика несъбираеми. Граждани, които не си платят местните данъци и такси, не се обслужват от общинската администрация, докато не погасят налозите си. Няма как, наследих много тежка ситуация. Общината бе с 4 милиона лева дългове. Изплатили сме малка част от тях. Съдим се с фирми за извършена от тях дейност при предишното управление, оспорваме стойността на фактурите за извършената работа –реконструкция и подмяна на водопровод и улична мрежа в град Кресна. Извършена е работа, но съм убеден, че сумата е много завишена. Според мен това е схема за източване на общините. Опеределени фирми работят с определен кмет, цените се завишават многократно. По този начин може за един мандат една община да бъде фалирана. Но община Кресна е далече от фалита. Има напредък и в съдебните дела, които водим. Очаквам сумата да бъде намалена. 3 милиона е сумата, която дължим по фактури и за която се съдим. Ще бъде сведена наполовина, дори и още повече.  

Има ли проблем, който не търпи отлагане в община Кресна?

Поел съм ангажимент пред хората в град Кресна за подмяна на водопровода. В селата на 90% водопроводите са подменени. Миналата година със собствени средства успяхме да сменим 3 километра тръби в общинския център. Искаме до края на тази година да подменим още 3 кимолетра водопровод. Правим опити да си осигурим финансиране от държавата, но все още няма резултат. Ще продължм да търсим пари от държавата. Друг въпрос е как ще реагират управляващите.

 

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини