Елхан Кълков: В държавата цари хаос и безпътица

Admin 28 Август 2017 10:56 Интервю 1
Елхан Кълков: В държавата цари хаос и безпътица
Елхан Кълков

Елхан Кълков е народен представител от ДПС за Благоевградска  област. Родом е от сатовчанското село Плетена. По професия е икономист. Дългогодишен заместник-кмет в Община Сатовча.

Господин Кълков, минаха сто дни от управлението на коалицията ГЕРБ-Обединени патриоти. Каква е вашата оценка за този кабинет?

След провеждането на парламентарните избори на 26 март 2017 г., по волята на българския избирател, ГЕРБ трябваше да поеме отговорност и да състави следващото правителство. По моя преценка то беше погрешно създадено, опитвайки се да се постигне един аритметичен сбор и заради включването на крайните националисти в него. От самото начало се наложи използването на езика на омразата, вследствие на което към днешна дата тази агресия се пренесе и в обществото. Поради липса на ясна и точна формулирана програма за управлние се работи на парче и се вижда, че цари хаос и безпътица сред управляващите. Това се забелязва от нашите избиратели и се споделя при срещите ни.

Редица скандали белязаха първите сто дни от управлението на Бойко Борисов-3. НДК, Суджукгейт, Калиакра...Оптимист ли сте, че този кабинет ще издържи пълен мандат?

По повод скандалите, които белязаха първите 100 дни от управлението, бих предпочел да не ги коментирам, а да оставим компетентните органи, имащи отношение по съответните случаи, да си свършат работата и да информират коректно всички български граждани.

Като народен представител в Пиринско сте запознат с болките на обикновените хора. Кои са най-важните проблеми на жителите в Благоевградска област?

Проблемите, които поставят хората при нашите ежедневни срещи, са изключително разнообразни и актуални, в зависимост от териториалната част на областта. Докато при хората в Белица и Якоруда проблем е липсата на заетост, изключително висока безработица и липсата на инвеститорски интерес от бизнеса, в общините около района на Гоце Делчев проблемите са в областа на тютюнопроизводството, липса на алтернатива, както и решаване на проблема с добива и обработката на скално-облицовачните материали. Но общият проблем в областта е голямата административна тежест при подготовка на документи за строителство, както и още по-големите проблеми от страна на експлоатационните дружества- ЧЕЗ, ВиК, относно доставката на техните услуги до съответните обекти. Тази тежест обезсърчава и демотивира много хора, които имат желание да инициират определена бизнес идея, включително и по програмите на Европейския съюз. Усеща се и недоволство на хората от недоброто отношение на държавната и общинска администрации към тях. Не по-малко са и проблемите в сферата на социалните услуги, снабдяването на населението с дърва за огрев, както и проблемите в здравеопазването и образованието.

Ще бъде ли решен въпросът с неизплатените пари на тютюнджиите в Неврокопско? Там зрее социално напрежение и всеки момент хората могат да започнат протести

Въпросът с неизплатните пари на тютюнопроизводителите в Неврокопско не само, че не ни убягва, но той все повече отива към процес на финализиране. Но за съжаление всички останали политически партии абдикираха от този проблем и единствените, които са съпричастни за разрешаването му, са ръководството и парламентарнатагрупа на ДПС и най-вече председателят на ДПС и Съюзът на тютюнопроизводителите на ориенталски тютюн в лицето на неговия председател-кметът на община Сатовча - д-р Арбен Мименов.

Как държавата може да защити интересите и правата на тютюнопроизводителите?

Държавата може и има лостове за защита интересите на тютюнопроизводителите, но за съжаление в последните няколко години, тя не предприе никакви мерки и този отрасъл от икономиката на страната е почти пред закриване. Тази огромна фабрика в този отрасъл с хиляди заети граждани, обработващи най-трудните терени и неподобаващо платен труд реализираше огромни печалби от акцизи, постъпващи в националния бюджет,  не трябваше да се допуска да бъде в състоянието, в което се намира към днешна дата. Въпреки това, докато има хора, занимаващи се с тютюнопроизводство, ние ще бъдем съпричастни с тях и ще отстояваме техните интереси, включително и със законодателни инициативи, когато е необходимо.

В какво състояние са структурите на ДПС в областта. Доволни ли сте от резултатите от последните парламентарни избори? ДОСТ взеха ли от гласовете ви и могат ли да бъдат конкуренция на ДПС в региона?

Структурите на ДПС в област Благоевград са едни от първите на национално ниво. Има малки изключения в някои населени места поради заминаването на голяма част от хората в чужбина в търсене на препитание и по-добри доходи. Но ние се стремим да бъдем близо до хората, да сме в постоянна връзка с тях, да се интересуваме от проблемите в населените места и да търсим начин за тяхното решение. Област Благоевград показа едни от най-добрите резултати за ДПС в страната на последните парламентарни избори, за което искам да изкажа огромна благодарност и уважение към всички наши членове, симпатизанти и всички, които подкрепиха листата на ДПС. За съжаление ДОСТ излъгаха една малка част от традиционния избирател на ДПС с гръмки обещания и стремеж за лично облагодетелстване на малка група от хора. Но мисля, че към този момент обикновените хора осъзнаха за това, че са били подведени от техните водачи и с тези си действия докараха на власт хората, които биеха нашите майки и бащи по границите. Надявам се, един ден тези „водачи“ да осъзнаят какво са причинили на своите избиратели и да им се извинят публично.

Като народен представител участвате ли в подготовката на важни законопроекти?

С полагането на клетва на 19.04.2017г. на 44-я парламент и едно от първите решения, преди да бъдат създадени постоянните комисии към парламента, се създадоха две временни комисии: комисия за проучване на случаите на неизплатените заплати и комисия за установяване на потенциално опасните и конкретни случаи на радиоактивно замърсяване на питейни води на територията на Република България, причините за тяхното възникване и последиците за здравето на гражданите. В първата комисия от името на ПГ на ДПС за членове бяхме избрани аз и д-р Хасан Адемов. Комисията, в рамките на два месеца, събра и анализира голям обем информация и конкретни случаи за неизплатени заплати в страната. Бяха изслушани почти всички институции, имащи отношение по този казус. След като всичко беше обобщено комисията изготви доклад пред Народното събрание и консенсусно предложние за законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда, внесен на 06.07.2017г., където се взеха доста рестриктивни мерки срещу некоректните работодатели. На 26.07.2017г. законопроектът беше гласуван единодушно от всички народни представители.  Законопроект за изменение и допълнение на Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица е другият законопроект, в който участвах по инициатива на председателя на ДПС и група народни представители, внесен на 07.07.2017г. и касаещ промени относно искания за обещетения от лица или техните наследници ранени с огнестрелно оръжие по време на митинги и групови протести от органите на МВР.

На 08.06.2017г. внесохме законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс, с който се предлагаше да отпадне т.нар. феномен 15/15, както и разкриване на секции във всички държави извън страната, където има подадени най-малко 40 заявления за гласуване, при водене на предизбона кампания на майчин език да бъде осигурен превод на български език. За съжаление и последните два законопроекта бяха отхвърлени от управляващото мнозинство.

Кой е най-важният законопроект, който успяхте да внесете за обсъждане?

Един от най-важните законопроекти, който успяхме да направим и внесем между първо и второ четене, е в закона за концесиите. Тези промени касаят изключително много хората от нашия регион, занимаващи се с добив и обработка на скално-облицовъчни материали. Нашата идея е да облекчим процедурата, като вместо Министерски съвет, общинските съвети да одобряват този вид концесия, както и таксите, които ще бъдат заплащани от бъдещите концесионери да отидат в бюджетите на съответните общини, които средства ще подпомогнат подобряване на техническата инфраструктура в населените места. На предстоящото гласуване през септември искрено се надявам колегите от всички политически сили да вникнат в проблема, да подкрепят промените и да се реши един дългогодишен проблем на региона, касаещ заетостта на хората, преодоляване на безработицата, осигуряване на доходи и поминък. В противен случай ще бъдем свидетели на нова вълна от заминаващи в чужбина семейства, обезлюдяване на населените места и съкращаване на учители и училища. Имам отправени и два въпроса към Министъра на регионалното развитие и благоустройство относно укрепване на свлачищe в квартал 33- с. Плетена, където са застрашени няколко жилищни сгради и свлачище на отклонение път с. Осина на км 0+200 и км 0+400, където има опасност от прекъсване на единствената пътна връзка за с. Осина.

Община Сатовча за първи път има свой представител в Народното събрание. Какви са конкретните ви ангажименти към вашите избиратели от общината?

На народния представител и на кмета работата изисква да бъдат сред хората, да чуват проблемите и да се търсят начини и възможности за преодоляването им. Разликата е в това, че за народния представител се разширява обхвата на района, за което е необходимо повече енегрия и много добра мотивация.

 

 

Коментари

  1. Дани
    Браво господин Кълков наи после и нашите проблеми ще се чуят

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини