Красимир Герчев: Хижа „Яворов” е перлата на Пирин планина

Красимир Герчев: Хижа Яворов” е перлата на Пирин планина
Красимир Герчев, кмет на община Разлог

Едно от най-привлекателните места за планинарите от страната и чужбина е хижа „Яворов” в Пирин планина. С всяка изминала година броят на гостите в нея се увеличава. Това се дължи на инвестициите и доброто управление. А община Разлог, която е собственик на хижата, опровергава тезата, че общините и държавата не могат да управляват и развиват подобни туристически обекти. Доказателството е, че за 2016 г. хижата е обявена за №1 в България. Как се постига подобно признание? Отговорът дава кметът на община Разлог – Красими Герчев.

 Г-н Герчев, хижа „Яворов” бе избрана за най-добра за миналата година. Как се постига подобно признание?

С много труд, усилия и инвестиции. Хижата е собственост на община Разлог, но е дадена за ползване на Туристическо дружество „Пирин”. Получи се много добра симбиоза между нас. Отлична работа вършат председателят и секретарят на дружеството. Не се отклоняваме от политиката ни за развитието на туризма. Дружеството има пълната подкрепа на общината и отличните резултати са факт. Миналата година хижата е номер едно в България. Признанието е за всички нас. То е доказателство, че сме на правилния път. Искам да благодаря на целия персонал. Благодарение на служителите там тенденцията е всяка година броят на гостите в хижата да се увеличава.

Последната придобивка на хижата са слънчеви колектори. Каква ще е ползата от тях?

Хижа „Яворов” вече се отоплява екологично, не се ползват въглища и дърва, за да не се вреди на природата. Монтирани са шест колектора. Три от тях са дарение от общината, а другите три закупи туристическото дружество. Всички дейности по поставянето на колекторитеи сме съгласували с ръководството на Национален парк „Пирин”. Догодина ще монтираме още три-четири. Целта е да се щади природата, хората да дишат чист въздух. Ефектът е много добър и се приема радушно от планинарите.

Имате ли намерение да облагородите района край самата хижа?

Това е наша задача, но не зависи от нас. За целта разчитаме много на новия План за управление на Национален план „Пирин”, но приемането му се забави много във времето. Не искам да коментирам коя е причината за това. Но в момента не можем да направим още по-привлекателно мястото за туристите от страната и чужбина. Предвидили сме в новия План за управление на НП „Пирин” обособяване на специална зона, в която да инвестираме за направата на детски и спортни площадки. Искаме хората не само да нощуват в хижата, но и да могат да отдъхват и спортуват. Това важи и за децата, и за младежите, и за възрастните. В района има старо волейболно игрище. Желанието ни е да го възстановим и обновим. Заложени са тези дейности в нашата програма за развитие на туризма, но чакаме приемането на новия План за управление на НП „Пирин”. Всичко ще е съобразено с опазването на природата, съгласуваме всяка една стъпка с ръководството на парка. Ще използваме екологични материали. Хижата е прекрасно място за преходи и за местните хора, и за гостите. Но е необходимо да се облагороди районът край нея.

Защо се построи параклис до хижа „Яворов”?

Храмът в подножието на природното чудо „Събиците” обедини много хора и институции, на които искрено благодаря. Тази практика я има в много други държави. През летния сезон посрещаме туристи от цяла България, Европа, САЩ и Канада. В параклиса всеки, който тръгва в планината, може да се помоли. Малкият храм „Вси светии" бе изграден с доброволен труд и дарения на много хора - планинари, строители, ковачи, както и на институции и фирми.

Колко финансови средства сте инвестирали в подобряване на хижа „Яворов”?

Много средства сме инвестирали в последните години за ремонт и на старата, и на новата хижа. Не са малко, но не мога да назова точна цифра в момента. По-важното е, че до последната стотинка е оправдана инвестицията ни в тази база. Защото благодарение на инвестициите предлаганата услуга съответства и на цените, и на наложените най-високи стандарти в подобни обекти за настаняване. През годините са сменени дограмата и котелът, осигурени са нови завивки, ремонтиран е покривът, от хотел „Катарино” дариха преди време бяла техника, други дарители също помагат. Камбаната за параклиса до хижата също е дарение.

Ще присъствате ли на празника на хижата на 5 август?

 Разбира се, че ще бъда там. Стотици туристи от страната и чужбина също ще са част от празника в Пирин планина. Отправена е покана към жители и гости на общината, към всички планинари да присъстват на събитието в събота. Тържеството започва в 13.00 часа, а за настроението на всички туристи е предвидена богата музикална програма. На сцената ще се качат изпълнителите от Фолклорен ансамбъл „Разложки мераци”, които не спират да печелят призови места от конкурси в страната и чужбина. Песни ще пеят и дамите от Клуб „Планинарка”. Празникът се организира от община Разлог и туристическото дружество. Старата хижа е открита на 6 август 1933 година, затова винаги празнуваме в първата събота на месец август. Целта е да могат да дойдат повече планинари. Приканвам хората да дойдат на празника на хижата. Да се повеселят и да се насладят на природата в Пирин планина. И да видят какво сме направили, за да се чувстват комфортно гостите на хижа „Яворов”.  

 

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини