Румен Гаврилов: Следим в реално време за горски пожари в Пиринско

Румен Гаврилов: Следим в реално време за горски пожари в Пиринско
Румен Гаврилов, снимка: ИлинденПрес

Югозападното държавно предприятие следи в реално време опасността или възникването на пожари в Пиринския край. В централата на горското ведомство вече работи Център за управление и анализ на пожарната обстановка. Още за работата на модерната система за ранно откриване и превенция на пожари в горите разказва експертът по "Охрана на труда и пожарна безопасност" в държавното предприятие инж. Румен Гаврилов

 

В сезона на горските пожари, как работи системата за ранно откриване и превенция на огнените стихии, с която ЮЗДП разполага?

ЮЗДП има модерна система от 9 пожарнонаблюдателни кули, която е изградена по наш проект, финансиран от ЕС. Кулите са позиционирани в девет горски стопанства с високо ниво на пожарна опасност. Такива са стопанствата в Благоевград, Кресна, Сандански, Катунци, Гърмен, Гоце Делчев, Сатовча, Елешница и Места. Там преобладават иглолистните насаждения, които трябва да опазим. Наблюдателните кули обхващат 65% от гористата местност на областта с висок - първи и втори клас, на пожарна опасност.

Как работят тези пожарнонаблюдателни кули?

С тях наблюдаваме в реално време пожарната обстановка в горската територия. Камерите са с изключително висока резолюция, отчитат три степени на запалвания - зелената степен , което означава, че има температура под 50 градуса. Когато температурата е между 50 и 75 става имаме оранжева индикацията. А когато градусите надхвърлят 75, това вече означава, че "влизаме" в червения сектор и че имаме реално запалване в гората.

За колко време може да реагират вашите екипи в ситуация на горски пожар?

Когато системата отчете запалване в гората, вдигаме екипите - нашите специализирани звеза на първоначално овладяване на пожарите, те са със специализирано облекло. Те отиват на място и предприемат потушаване. Целта на кулите е да овладяваме по-бързо пожарите, за да може да са на по-малка площ. Всичко това се случва в реална обстановка се случва. Нашите екипи до 45 минути, а често и за по-малко време, стигат до мястото на запалването и започват работа по погасяването на пламъците.

От началото на летния сезон има ли вече регистрирани запалвания? 

Да. Преди дни имаше регистрирано зопалване в района на Гоце Делчев. Това не означава, че е имало пожар, а само запалване на малак територия, което е загасено за много кратко време. Всяко горско стопанство на територията на ЮЗДП изготвя годишен план по пожарна безопасност, в който държим със службите за пожарна безопасност и защита на населението да се упоменат поименно телефонните номера на специализираните звена, както и дежурен автомобил за придвижване. Всеки ден имаме дежурен автомобил и звената са в готовност да реагират. Минималният брой хора, които изпращаме на мясот, е 10-15 души. Но когато имаме големи пожари, като този, който вилня в района на Рилския манастир, прекъсваме отпуските на колегите, ако има такива, изпращаме по-големи групи на мястото на запалването.

На 100% ли тези камери могат да засекат запалване?

Абсолютно, в обхвата на самите камери. Червеният сектор е обхватът на дневната камера, термовизуалната камера има обхват 5 км въздушно, всичко което е в този диапозн може да бъде уловено и регистрирано от камерите. Разбира се, някъде в ниските места, например дерета, където не може да хване термовизуалната камера, отиваме на вариант дневна камера. 

Това означава, че с тази система елиминирате риска на 100% от големи огнени стихии

Да кажем на 90%. При определен пожар, когато е необходимо да се определи точният фронт, имаме дрон, който е с термокамера и с дневна такава, който вече от голяма височина определя къде трябва да отидат нашите хора и специализирните групи за гасене. Системата е много надежда, имаме сключен договор за обновяване на системата за нови неща. Това е много важно за ефективната работа на ЮЗДП в опазване на горските територии от пожари, защото всички знаем, че един изгорял декар ни струва много пари. В същото време около 20-30 години е необходимо, за да са възстанови определена опожарена територия.

А големи пожари има ли вече на територията на Пиринско?

Отпреди дни имаме един голям пожар в района на санданското село Плоски. Там бяха обхванати около 380 декара, от които 250 дка горска територия. Всичто това бе предизвикано от човешка небрежност, от изхвърлен фас от цигара от преминавашщия в района влак. С човешката небрежност и липсата на отговорност към гората много трудно се борим. Затова искаме да влезем в училищта, в детските градини, защото екологичното образование трябва да започне още от тази ранна възраст. Имаме такава готовност, както и подкрепата на самите учебни заведения и родителите. Смятаме от догодина да започнем работа по тази идея. Работим много добре и с пожаните служби на територията на ЮЗДП, много си помагаме. Разбира се, работим прекрасно и с доброволните формирования към общините.

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини