Красимир Герчев: Инвестираме в нова инфраструктура и туризъм

Красимир Герчев: Инвестираме в нова инфраструктура и туризъм
Красимир Герчев, снимка: Община Разлог

Г-н Герчев, не спират частните инвестиции в развитието на туризма в община Разлог. На какво се дължи този бум на строителството на хотели и къщи за гости?

Причините за този интерес на инвеститорите, който може само да ни радва, са комплексни. Разполагаме с уникални прирордни дадености, с три прекрасни планини - Рила, Пирин и Родопите. И тук идва ролята на местната власт. Да запазим и да развием тези дадености. Наистина има сериозно раздвижване в строителството на места за отдих. Само за последните два месеца са одобрени десетки ПУП-ове. Това не важи само за града или за прочутото с минералните си извори село Баня, но и за останалите селища – Добърско, Годлево, Горно и Долно Драглище, Бачево. През годините винаги сме се стремили да планираме правилно нещата в тази посока. Имало е и грешки на растежа. Но не позволихме да се строи вътре в самите населени места безразборно и безконтролно. Помагали сме на бизнеса, услугите ни са все по-качествени. Селата са свързани чрез интернет с общинската администрация, доста са и електронните ни услуги. Предвидими и достъпни сме като община за бизнеса. Целта е да отнемаме по-малко време на граждани и бизнес, да облекчим процедурите. Всичко обаче се прави при ясен регламент и регулация. Общината инвестира много в модернизацията на пътната мрежа – 80% от пътищата в общината са нови, това гарантира приятен и безопасен достъп до населените места.

Къде се строи най-много в момента?

Най-сериозни са интересите към няколко зони – Предел, Шипоко, Реденка, Бетоловото. Местността Бойков рид край Разлог привлича все повече инвеститори, които влагат средства в изграждане на къщи за гости. Вече са построени десетки жилищни сгради за отдих на туристите. Прди време, за броени дни, одобрих 13 Подробни устройствени плана за вдигането на нови 13 къщи за гости в района. Все по-често се налага общината да изготвя ПУП-ове за изменение на регулацията на поземлени имоти. Бойков рид наистина е като магнит за инвеститорите напоследък. Местността е облагородена – има ток, вода, канализация. Намира се точно срещу Пирин планина и гледката е страхотна. Наблизо са ски зона „Кулиното" и модерният голф комплекс. Местността вече е определена за устройствена зона за курортни и рекреационни дейности. Наша стратегия е да не позволим никъде в населените места презастрояване. Внимателно преценяваме всяко едно инвестиционно намерение. Следим спазването на всички параметри по строителството, за да не допуснем отклонение в нормите. Тези зони са урбанизирани, изградихме генерален канализационен колектор под пистата в Кулиното, за да щадим природата. За инвеститорите е лесно, тъй като инфраструктурата е готова.

Кои са изискванията ви към строителите?

Условията към бизнеса са да не се вдигат много високи сгради и да осигурят много зеленина край постройките. За въпросните 13 къщи за гости, както и за почти всички останали, максималната допустима височина е 10 метра, а плътността - до 30%. Да се предвиждат паркинги край сградите. Искам да подчертая, че не само в областта на туризма се правят инвестиции. Влагат се средства и в предприятия. Преди време фабрика за металопреработка започна дейността си само с 6 работници, а в момента има 60 работници. И ние, и предприемачите е необходимо да сме гъвкави, мобилни, реактивни. Избягваме динамиката по отношение на местните данъци и такси. Данък сгради не е увеличаван повече от 10 години. Таксата за битови отпадъци се промени леко преди 3-4 години. 

Докъде стигна въпросът с новия и модерен спортен комплекс край града?

Разлог ще има нов спортен комплекс. 29 629 130 лева без ДДС ще вложи фирмата на благоевградския бизнесмен Иван Чапов - "Хидроенергийна компания" АД. Тя бе избрана за концесионер на спортния комплекс в местността Байова борика край Разлог. Според проекта ше бъде ремонтиран пътят към съоръжението, ще бъде изграден паркинг, ще има 4 тренировъчни игрища за футбол без осветление с размери 68/105 метра. Ще има и трибуни за 2000 зрители. Ще бъдат построени два тенис корта с размери 18/36 метра, две баскетболни игрища с размери 16,5/30 метра, две волейболни игрища с размери 13/24 метра. Ще се построи спортно-административна сграда с площ 1120 квадратни метра, в която ще има фитнес зала от 750 квадратни метра. В момента се извършва проектирането, след това ще се изготви работен проект и ще започне същинската дейност по изграждането му. Вярвам, че с подобно съоръжение ще привлечем интереса за подготовка тук на спортни клубове не само от региона, но и от страната и чужбина.

Ще бъдат ли урбанизирани 2000 декара земеделски земи край село Баня?

Тези имоти са съвсем близо до селището, затова ще влязат в регулационния ни план, целта ни е да ги урбанизираме, да променим предназначението им. Само трява кадастралната карта да влезе в сила. По-голямата част от терените са частна собственост, но има и общински. Общината също инвестира много в село Баня – в улици, в подземна инфраструктура, защото има ли комуникации, тогава има и повече инвеститори, защото е по-лесно само да строиш. А не да правиш след това необходимите комуникации.

Община Разлог има готов проект за изграждане на модерен ски център в местността Кулиното. Продължавате ли борбата за осъществяването му?

Проектът е на стойност 200 млн. лв. Няма да се строят никакви сгради в планината. Хотелската ни база е построена в подножието на Пирин, разполагаме с леглова база за над 6000 души. Ски центърът ще помогне за икономическия растеж в общината. В момента се ползват само 2,27% от НП „Пирин”. Искаме до 10% от територията на парка да се ползва за туристически дейности при спазването на всички екологични изисквания. Планината може да се ползва не само за ски. Искаме да направим велоалеи, екопътеки, атракции. Разполагаме с отличен голф комплекс, с добри конни бази. Амбицията ни е да сме целогодишен курорт.  

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини