Трайчо Трайков: Ще спечелим докрай битката за скъпите горива

Admin 23 Март 2017 16:34 Интервю 0
Трайчо Трайков: Ще спечелим докрай битката за скъпите горива
Трайчо Трайков

Господин Трайков, "Нова Република" спечели дело срещу финансовото министерство за отказ да съобщи фирмите, притежаващи данъчни складове за горива. Защо е толкова важна тази информация?

Да, ние успяхме да осъдим държавата да разкрие информация за притежателите на складове за горива. Това е много важно, защото бензинът и дизелът, преди да си.тигнат до всяка от бензиностанциите, минават през тези склаводе и който притежава складовете, той може да определя политиката на търговците. Ние имаме подозрение, че там дори, може би, не става дума за картел, а за монопол. Държавата упорито отказваше да ни даде тази информация две години, но спечелихме тази съдебна битка. Сега правителството има 14-дневен срок, в който да ни отговори. Ние вчера се видяхме с министъра на финансите и го призовахме да направи тази информция публична още сега, за да може хората да вземат информирано решение кой кого прикрива и кой е прикритият. Смятам, че ако доведем тази битка докрай, тогава вече навсякъде горивата и бинзинът ще бъдат по-евтини, отколкото в  бензиностанциите на Веселин Марешки.

Значи това е разковничето за скъпия бензин у нас?

Когато има един или двама притежатели на такива складове за горива, те могат да определят цената и спокойно да си кажат "Дайте да добавим 30 стотинки отгоре и след това да си разделим тези пари". Затова е толкова важно да имаме информация за притежателите на такива складове. Всъщност това е битка, която водя от години. 

Нова република има идея и за промяна в начина на разпределяне на субсидиите за земеделието. Как ще помогне това на земеделските поризводители?

Основната ни задача е да се промени моделът на разпределение на субсидиите от сегашния, който отива към 50-ина семейства притежатели на земи. Ние искаме субдитиите да стигат и до малките стопани, които отглеждат продукти, характерни за България с по-висока добавена стойност, от които се изкарват по-добри доходи като овощарство, лозарство, зеленчукопроизводство и животновъдство. Това са сектори, които в Благоевградска област са добре развити. И още нещо - ние ще настояваме за намаляване на ДДС на качесвените хранителни продукти от 20 процента на 9 процента. Това, освен че ще даде на хората повече разполагаем доход, ще стимулира хранителната промишленост.

Категорични поддръжници сте на румънския модел на правосъдната система. Приложим ли е той у нас?

Ние сме единствените, които сме за радикална реформа на правосъдието по румънски модел, което означава независим прокурор, на който никой не може да му нарежда.  Искам да подчертая два основни акцента в икономически аспект - ние се борим за спиране на кражбите, включвам и обществените поръчки, какот ин а прилагане на два важни инструмента като мълчаливо съгласие от администрацията, ако не се е произнесла в срок. Другото - при започване на бизнес да не е необходимо да събираш куп докуменит, разрешителни и заявления, а да се подава само декларация, че отогваряш на условията за стартиране на бизенс. След това при проверка, ако си излъгал - да те санкционират. Това ще помогне на средния и малкия бизнес. Нашата основна цел е да помогнем на тези пердприемачи, защото ако малкият бизнес се справи, то и големият ще се справи. Всъщност ние сме единствената партия извън схемата. Другите също го казват, но ако погледнете БСП и ГЕРБ, ще видите, че там разликите са малко. Те се съгласяват по всички въпроси един с друг - и за строителството на АЕЦ Белене, и за това, че не трябва да се търсят парите от КТБ, и за това, че не бива да пипаме картела на горивата.

*Предизборна публикация съгласно Изборния кодекс

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини