Владимир Тодоров: Да повишим жизнения стандарт на всички българи

Admin 20 Март 2017 10:13 Интервю 0
Владимир Тодоров: Да повишим жизнения стандарт на всички българи
Владимир Тодоров

Владимир Тодоров е кандидат за народен представител от листата на Обединените патриоти(НФСБ,АТАКА,ВМРО) в 23 МИР – София. Роден в София през 1955 година. Инженер-строител и магистър по „Национална сигурност и отбрана“ от Военна академия „Георги Стойков Раковски“.Работил по  изграждането и въвеждането в експлоатация на Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“. Във ВМРО-СМД членува от 1990 година поради родовата си обвързаност с Организацията. Основател на ВМРО-БНД „Триадица“. Женен, с две деца и трима внуци.

От кога членувате във ВМРО и защо точно тази организация и Обединените патриоти?

До 1990 година не съм членувал в политическа партия, а оттогава членувам във ВМРО. По едната линия родът ми е свързан с легендарния водач на ВМРО Тодор Александров. Произходът им е от Ново село, Щипско. По другата линия съм свързан с революционен род с произход в днешните граници на България, дал в борбите прилепския войвода Марко Лазов, който е убит в Кюстендил като пунктов заместник-началник на ВМОРО. Това е отговорът на вашия въпрос.

Разкажете нещо за себе си? С какво се занимавате?

Роден съм и съм израснал в София, в квартал, известен като „Магарешкия рай“, сега „Фондови жилища“, който беше предимно преселнически. Завърших 21 ЕСПУ „Христо Ботев“, след това  ВИАС, специалност ПГС – Конструкции.  Работил съм в „Енергопроект“ и в АЕЦ „Козлодуй“. В момента работя като ръководител на проекти в строителна фирма. В периода 1995 – 1999 година бях избран за общински съветник в Столичния общински съвет от ОДС. Аз съм един от създателите и първият изпълнителен директор на общинската фирма за сигурност и охрана „Егида-София“ ЕАД. Професионалните ангажименти в сферата на сигурността ме накараха да завърша магистърска степен „Национална сигурност и отбрана във Военната академия „Г.С. Раковски“. В свободното си време се занимавам с обществена работа – член съм на Българското сдружение на родовете от Македония. Иначе обичам семейните събирания, а от няколко години съм любител-земеделец в с. Селановци, Оряховско.

Обединените патриоти могат ли да решат проблемите на страната?

Както казва нашият лидер Красимир Каракачанов, тръгваме в тази битка, не за да бъдем трета политическа сила. На президентските избори доказахме, че ДПС вече не е трета сила и не може да бъде онзи фактор, който беше досега. Ние тръгваме в битка, за да спечелим изборите, за да управляваме България, да дадем на българския народ едно силно българско управление. Да увеличим пенсиите на нашите родители – онези хора, които работиха повече от четири десетилетия, но получават мизерни доходи. За да спрем битовата престъпност, която тормози цяла България. За да изградим една силна, мощна българска армия, която да защитава териториалната цялост и независимостта на България. За да спрем нелегалната имиграция. Ако всички български патриоти се обединим, мисля, че ще решим тези проблеми.

Как ще опазим границите на държавата от инвазията на нелегалните емигранти? Трябва ли да се прилага сила от армията и полицията при предотвратяване на нелегалното влизане на Българска територия? 

Личното ми мнение и идеите, които съм споделял със съмишлениците, са свързани с възстановяването на т.нар. гранична или погранична стража, част от въоръжените сили на страната. Такава е била практиката за охрана на държавната граница по времето на Царство България. 

Ще трябва ли да се върне казармата за момчетата, предвид тежката обстановка на Балканите и Европа? В Израел и други държави служат и жените. Какво ви е мнението за това?

При наличие на професионална армия е абсолютно наложително младежите да преминават военна подготовка, така, както ние предлагаме. Без нея не може при необходимост да се доокомплектоват частите и подразделенията на българската армия с военен резерв.

Трябва ли да се смени поне част от икономическия модел на страната? Този в момента, който действа, е 100 % на пазарен принцип, изключвайки протекционизма за българската икономика и фирми. И резултатът е 2,5 милиона българи трайно в чужбина

Държавата не може да се дистанцира от икономическите процеси. Тя трябва да създава правилата и да бъде арбитър по тези правила. Тя трябва да участва активно в оживяването на икономиката, да направи стъпка към увеличаване на потреблението, включително и чрез увеличаване на възнаграждението на труда в сферата на държавната икономика. Българският производител и българският предприемач трябва да разчитат на ясни и прозрачни правила в правенето на бизнес, както и на безрезервната подкрепа на държавата. Трябва да се оформи гръбнак на индустрията, поне чрез един голям инвестиционен проект с подкрепа на държавата.  Уверен съм, че оптимистично бъдеще във всякакъв план може да имаме чрез постепенно преминаване към икономика на знанието.

Обединените патриоти се заканиха да вдигнат минималната пенсия на 300 лв. Как ще коментирате това?

Аз не го разглеждам като закана, а по-скоро като необходимост. Освен минималната пенсия, трябва да се индексират всички пенсии. Икономическото и социалното развитие на страната изискват, за да догонваме успешно средно европейските стандарти, изпреварващо инфлацията нарастване на доходите на  хората, и особено на най-уязвимите от тях – на пенсионерите. Още повече, че държавата сама е определила линията на бедност около 300 лева, а издръжката на човек над 500 лева месечно. И накрая, въпреки че съм кандидат за народен представител от София, изпитвам емоционална свързаност с Пиринска Македония и с всичко, което се случва в този край, където имам близки хора и съмишленици. Поради тези причини исках това интервю да бъде в сайта Илинденпрес.

*Предизборна публикация съгласно Изборния кодекс

Още новини