Георги Алексиев: Ще работя за европейско здравеопазване у нас

Admin 18 Март 2017 12:48 Интервю 0
Георги Алексиев: Ще работя за европейско здравеопазване у нас
Георги Алексиев

Георги Иванов Алексиев е на 50 години, семеен с две деца. Завършил Английска гимназия и Медицински Университет Плевен. Работи като хирург от 2006 година в  хирургично отделение на МБАЛ Св. Врач  град Сандански, а от 2008 г. е завеждащ на отделението по хирургия. Кандидат за народен представител от  коалиция „БСП за България" в 1 МИР Благоевград
 

Доктор Алексиев, вие сте водещ хирург в община Сандански, бихте ли поставили точна диагноза за състоянието на здравеопазването към днешна дата? 

Благодаря ви за хубавият въпрос. Състоянието на здравеопазването в страната е критично, бих казал че е "здравеопазване на командно дишане". Искат се спешни мерки за спасяването му. Основният проблем е хроничното недофинансиране. Трябва новото правителство да отдели минимум 6,5 % от БВП за здравеопазване.

Какъв е, според вас, изходът от това състояние?

На първо място трябва да има политическа воля за истинска реформа в сектора, изразяваща се в: осигуряване на финансов ресурс, остойностяване на системата, въвеждане на електронно здравеопазване за по-добър контрол. Излизане от модела на 100% солидарност и въвеждане на индивидуални партиди т.е. всеки осигурен да знае с какви пари разполага и да си ги контролира. Премахване на системата за заплащане в болничната помощ чрез Клинични пътеки и въвеждането на ДСГ/ диагностично свързани групи/ както е в Германия.

Защо избрахте да сте в листата на БСП? 

Първо като политически убеждения съм център- ляво. Второ БСП под ръководството на Г-жа Нинова се реформира доста успешно и заприлича на една модерна лява партия от каквато България има нужда. Трето БСП дава шанс на граждани доказали се в обществото като личности да вземат участие в политическият живот, за да може да се ползват от опита им.

Възможна ли е промяната на политическото статукво? Защо?

Не само че е възможна, тя е наложителна! България загива, това е моята диагноза, здравеопазването е само малка част! Хората очакват от нас да работим неуморно за държавата ,за България! Очакват действия и дела, очакват патриотизъм и истински решения ! А не само словоблудстване и преследване на лични и партийни интереси! Избирането за президент на Генерал Радев точно това показа, че България има нужда от лидери и достойни хора!

С каква кауза ще се ангажирате когато станете депутат?

Според мен всеки един депутат в парламента трябва да има кауза за която да се бори, в която да вярва и да отстоява. Моята кауза е промяната на здравният модел, изграждане на истинско европейско здравеопазване, от което да бъдат доволни всички ,както пациенти така и работещите в него лекари и специалисти по здравни грижи! Когато постигна това, веднага ще напусна парламента и ще си се върна в операционната към най голямата ми любов- Хирургията!

*Предизборна публикация съгласно Изборния кодекс

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини