Калоян Ханджийски: Гарантираме нови работни места и правила за бизнеса

Admin 15 Март 2017 16:39 Интервю 1
Калоян Ханджийски: Гарантираме нови работни места и правила за бизнеса
Радан Кънев и Калоян Ханджийски, снимка: ИлинденПрес

Вие сте кандидат за депутат от Нова република, която обяви като основен акцент в предизборните си послания, че е смелата дясна алтернатива на всички крадци и мошеници. Наясно ли сте как точно ще се противопоставите на всички крадци и мошеници?

Работеща съдебна система, която да се бори с корупцията и олигарсите, а не да се оставя да бъде ръководена от тях. Това е важното, което ще направим. Реформа в правораздавателната ни система, която, общо взето, е по така наречения румънски модел. Много важно е да се разбере, че няма да успее нито една реформа, ако не направим най-важната реформа - тази в съдебната ни система. Кражбите като КТБ се случват поради неработещо правосъдие.   

Залагате на ръст на икономиката между 6 и 7 процента на годишна база, както и увеличение на заплатите в държавния и частния сектор. Какъв е вашият коментар за икономическата ситуация в държавата в момента и възможен ли е подобен ръст?

Разбира се, че е възможен подобен ръст. Серията от мерки, които предлагаме, щ е създадат предпоставка за такъв ръст. Например - ще намалим данъците на основните храни, лекарства и книги на 9 процента/ данък ДДС, ще премахнем данък „Уикенд„. Ще оставим 50% от корпоративния данък в общините, от които произлиза, както и ще разтоварим административно бизнеса. Общо казано, ще създадем среда за съществуване на нормалния бизнес - от малкия до по-голям такъв, съществуващ на ясни правила и закони. Историята показва, че, чувствайки се добре, бизнесът започва да плаща по-съвестно своите данъци. Оттам следва по-добра събираемост и най-важното - повече работни места, което е жизнено необходимо за район като нашия. Нашите разчети показват, че с подобен ръст ще успеем да отворим около 700 000 нови работни места.

Вие сте от Благоевград и като лидер на ДСБ, и като общински съветник непрекъснато алармирате, че Благоевградска област е на дъното на таблицата по средна работна заплата на населението. Каква е причината според вас?

Простичко е - има корупция , няма инвеститори, а като няма инвеститори заплатите са ниски, защото пазарът на труда е слаб. Като имаме ниски заплати – младите хора напускат. Това е и е много важно да проумеем този механизъм. Благоевград е с минус 450 работници само за година, данните са на Националния статистически институт. Това е ужасна цифра.

Кой е най-големият проблем на областния център?

Както вече казах, най-големият проблем е корупцията. Тя разяжда държавата ни отвътре като тумор. Тук е много важна ролята на журналистите, за да покажем корупцията и лошите практики. Част от борбата с корупцията е осветяване на процесите в общините и в държавните органи. Ние от Нова Република сме заложили точно такива мерки, които ще задължават органите да обявяват всички договори публично и прозрачно. Благоевград е сред най-замърсените у нас като показатели на въздуха. Това е срамно, защото градът на практика няма тежка индустрия и се намира сред планини, а пък сме третият най-замърсен град?! Тук обаче вината, според мен, е изцяло в нехайството на местната администрация. В града ни липсва ясна програма за озеленяване, напротив - застроиха се почти всички зелени площи. И най-важното - общината не прави нищо срещу криминално тровещия ни комин /до бивш безалкохолен завод/. Същият гори всякакви отрови и няколко корумпирани чиновници си затварят очите. Аз лично съм предприел действия в тази посока и, повярвайте ми, ще я доведа до края тази история въпреки покровителството на престъпните замърсители. Липсва и транспортна програма, която да премахне замърсяващите въздуха стари рейсове. Това е нагледно управлението на ГЕРБ - провал !

Нова република се обявява за единствената дясна политическа алтернатива. Но същото нещо казват и доскорошните ви партньори от Реформаторския блок. Обяснете какво означава това дясно политическо пространство

Първо е важно да поясним основната разлика между нас от Нова Република и Реформаторския блок, а тя е, че ние не намираме ГЕРБ за дясна и успешна партия. ГЕРБ не са предложили нито една дясна мярка, за да се наричат десни. ГЕРБ ни излъга и за най-важното - съдебната реформа и ние ги напуснахме, защото осъзнахме, че ГЕРБ не могат и не искат да правят реформи, те са част от олигархията и статуквото, с което ние се борим. Колегите от Реформаторския блок обаче считат, че с ГЕРБ и Борисов е свързано тяхното бъдеще, тоест намират Борисов и ГЕРБ за успешни...!?

Имате ли въпроси към доскорошните ви партньори от Реформаторския блок?

Да, въпросът ми към водача им в Благоевградска област - Димитър Делчев, е свързан с едно негово изказване - че корупцията идвала от кметове и общини и оттам е провалът в цялата държава!? Въпросът ми е: Може ли господин Делчев поименно да посочи корумпираните кметове в 1-ви МИР? И другият ми въпрос е свързан с това, че Борисов обяви, че ще стане премиер за трети път, ако ГЕРБ спечелят. Намира ли г-н Делчев Борисов за успешен премиер и би ли се съгласил отново да бъде министър-председател? 

Прави впечатление, че в депутатските листи в Благоевградска област голяма част от хората в тях не са от Благоевградска област и не са свързани по никакъв начин с проблемите на хората в Пиринския край. Освен това те изобщо не си правят труда да дойдат в Пиринско, за да изложат пред хората своите платформи и послания. Вашият коментар?

Тук искам да се обърна към хората и да ги помоля да помислят преди да избират. В листите буквално е пълно с хора, които са идвали един-два пъти в района ни и не познават проблемите ни. Вече сме го преживявали и знаем, че тези хора ще ни забравят веднага, щом престанат да бъдат депутати. Избирайте умно, решавате не само вашето бъдеще, но и на това на децата ви. Бъдете здрави и успехи на всички. И не оставяйте друг да избира съдбата ви!

*Предизборна публикация съгласно Изборния кодекс

Коментари

  1. imitatie rolex horloges
    Both cheap and gorgeous fine imitation watches;<a href=\"http://www.replicawatches.be/categorie/cartier/\">Cartier replica horloges</a> filling your success sty le! <a href=\"http://www.replicawatches.be/categorie/breitling/ \">Breitling replica horloges</a> Replica watch online.

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини