Атина и Скопие подписаха историческия договор за името на Македония

Admin 17 Юни 2018 13:48 Свят 0
Атина и Скопие подписаха историческия договор за името на Македония
Снимка: Reuters/OFF News.bg

Скопие и Атина подписаха историческия договор за името на Македония. Документът беше подписан в гръцкото село Псарадес на Преспанското езеро от външните министри на Гърция Никос Кодзиас и на Македония Никола Димитров. 

На подписването присъстваха и премиерите на двете страни - Алексис Ципрас и Зоран Заев, специалният пратеник на ООН Матю Нимиц, вицепрезидентът на Европейската комисия и върховния представител на ЕС Федерика Могерини, комисарят на ЕС, отговарящ за разширяването – Йоханес Хан, и представител на генералния секретар на ООН. 

Договорът посочва, че новото име на югозападната ни съседка ще е Република Северна Македония. Той е със заглавие „Окончателна спогодба за решаване на различията, описани в резолюции 817 и 845 на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на силата на Временната спогодба от 1995 г. и за установяване на стратегическо партньорство между страните“. 

Споразумението трябва да бъде ратифицирано чрез референдум в Македония и от гръцкия парламент. 

Церемонията протича при засилени мерки за сигурност и в присъствието на високопоставени представители на международната общност. Хиляди гърци протестираха срещу споразумението вчера, като поискаха оставката на премиера Алексис Ципрас. Протести са организирани и в Македония днес. 

Източник: OFF News.bg

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини