Утре в Преспа подписват договора за името на Македония

Admin 16 Юни 2018 10:22 Свят 0
Утре в Преспа подписват договора за името на Македония
Снимка: News.bg

Договорът между България и Македония дава европейска перспектива на Скопие. Това обяви премиерът Зоран Заев в навечерието на подписването на друг ключов документ - този за името "Северна Македония” с Гърция, съобщи bTV. 

Договорът за името "Северна Македония" ще бъде подписан в неделя в Преспа. Извън протокола и програмата българският външен министър Екатерина Захариева и македонският премиер се срещнаха и отидоха да гледат театър – "Железният светилник" в родния град на Заев – Струмица, но говориха предимно за политика.

След договора с България общините от Източна Македония с общините от Западна България направиха добри съюзи. Имаме български инвестиции в Македония и малко инвестиции на Македония в България”, заяви Заев.

А договорът с Гърция ще бъде подписан в неделя на границата, в района на Преспанското езеро. "Убедена съм, че това само ще помогне да решат Македония да започне преговорите за членство", отбеляза Захариева.

Ако в неделя договорът за името "Северна Македония” бъде подписан, до края на месеца Скопие ще получи покана за членство в Европейския съюз, за която чака от 13 години. 

По време на подписването на договора в Преспа се очакват протести от двете страни на границата.

 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини