През август „Пирин пее” събира хиляди самодейци край Разлог

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Съборът за народно творчество „Пирин пее” отново ще събере хиляди самодейци от цялата страна край Разлог, в прохода Предел. Най-голямата музикална изява в Пиринския край вече се организира веднъж на 4 години, а не на две, за последно планините Рила и Пирин бяха разтърсени от песните и танците на участниците през 2014 година.

За първи път „Пирин пее” е проведен на поляните в прохода Предел през 1962 г., като до 1985 г. съборът се провежда на всеки пет години. След 12 години пауза, той е възстановен през 1997 г., като през последните години се организираше на всяка четна година. Традиционно съборът се посещава от десетки хиляди гости от страната и чужбина.

Неговото петнадесето издание ще е на 4 и 5 август тази година. Всеки участник трябва да попълни и изпрати регистрационна форма. В нея е необходимо да се напише каква е групата – танцова, инструментална, певчевска, разказваческа, за народни обичаи, кой е ръководител, колко фолклорни материала знае съответната група, от кого са научени те, какъв е съставът на групата, кои са най-младият и най-старият участник и какъв е репертоарът. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини