Професионални колоездачи тръгват от Баня по пътя на римляните

Снимка: ИлинденПрес
Снимка: ИлинденПрес

Община Разлог тази година поставя началото на една традиция - състезанието “По пътя на римляните”, което е за  колоездачи. До момента по предварителни записвания ще присъстват над 100 професионални колоездачи от възрастови групи "Юноши старша възраст" и "Мъже елит". 

Надпреварата за "Купа Долчини" се провежда за четвърта поредна година у нас. През 2018 г. "Купа Долчини" се проведе в София на 5 и 6 май, в Дупница и Сапарева баня на 26 и 27 май. 

На 16 юни професионалните колоездачи ще стартират от Хотел "Хот Спрингс и Спа" в посока към село Баня, от там към Разлог. 
Там ще бъде старт/финала на 8-те колоездачни обиколки, които трябва да направят между трите населени честа - Банско, Разлог и Баня. Общото разстояние, което колоездачите ще изминат на 16 юни, е 124 км. 

На 17 юни ще се проведат две състезания. Критериум по точки за професионалните колоездачи и изкачване до хижа Вихрен за любителите колоездачи. 

В критериума категория "Юноши старша възраст"ще направят 36 обиколки, а "Мъже елит" ще направят 42 обиколки с дължина на обиколките от 1150 метра.

На 17 юни ще се проведе и старт за любителите колоездачи, те ще се състезават в три категории - мъже, жени и ветерани. 
Ще изминат разстоянието от Банско до хижа Вихрен. 

Колоездачното състезание се организира от екипа на Hot Springs Medical & Spa Hotel съвместно с Българския Колоездачен Съюз и общините Банско и Разлог.

"Тази година поставяме началото на един проект за популяризиране на туризма в красивата разложка котловина. Колоездачният спорт е великолепен начин за привличане на туристи от България и от други държави", заяви Явор Капитанов, управител на хотел "Хот Спрингс" в Баня. 

Състезанието се казва "По пътя на римляните" във връзка с инициативата на Европейската Спа Асоциация (ESPA), включваща по една от Римските спа дестинации на Европа. Държавите партньори на проекта са Германия, Франция, Португалия, Италия, Унгария, Румъния, Гърция и България - обединени около споделеното историческо римско наследство и минералните находища. Именно тук, в района на разложкото село Баня минералните извори са около 70.

Състезанието ще бъде ежегодно. "Нашата цел е следващата година да бъде включено и в календара на Международния Колоездачен Съюз (UCI), което означава, че ще бъде отразено от Евроспорт и други световни медии, увери Любослав Венков, управител на фирма "Долчини", която има дългогодишен опит в провеждането на колоездачни турнири. 

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини