Не работи осветлението в Кривия тунел, шофирайте внимателно

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

В Кривия тунел на главен път Е-79 няма осветление, сигнализираха водачи, които пътуват по това направление. Шофьорите трябва да бъдат внимателни и да пътуват с ниска скорост, когато минават през пътното съоръжение. 

Състоянието на този тунел не е добро и преди два месеца депутати от Пиринско поставиха пред регионалния министър Николай Нанков въпроса за привежданетото му в добро експлотационно състояние.

По главен път Е-79 трафикът е изключително натоварен през летния сезон, а състоянието на тунела не е окаяно - по облицовката му има обилни течове, на места има пропадане на тротоарния блок и асфалтовата настилка. Освен това светофарната уредба и осветителните тела са остарели и силно износени. 

Миналата година Междуведомствена комисия направи проверка на състоянието на тунелите по републиканските пътища, включително и на състоянието на тунел „Кривия". Комисията констатирала редица дефекти и повреди по съоръжението, както например надлъжна пукнатина в петите на свода, течове по облицовката, следи от задиране по облицовката от преминаващи тежкотоварни МПС, пропадане на тротоарния блок и асфалтовата настилка, корозия по елементите на носещата стоманена конструкция по цялото протежение на съоръжението.

Вече е проведена процедура за възлагане на обществена поръчка и е подписан договор с изпълнител на проучвателно-проектантски работи и строителство /инженеринг/ с Обединение „Геопът Тунел Кривия" с партньори: „Геострой" АД и „Пътстрой-92" АД, на стойност 3 212 721,60 лв. с ДДС.

Проведена е процедура за възлагане на обществена поръчка и е подписан договор за консултантска услуга – строителен надзор с „Пътконсулт 2000" ЕООД на стойност 54 720,00 лв. с ДДС.

Общият срок за изпълнение на поръчката (проектиране и строителство) е 420 календарни дни, от които 120 (сто и двадесет) календарни дни за изпълнение на проектирането и 300 календарни дни за изпълнение на строително-монтажните работи. Обектът е включен в програма „Основен ремонт" на АПИ за 2018 г. и средствата са осигурени от бюджета на агенцията.

Проучвателно-проектантските работи стартираха на 11 април, като е предвидено проучвателните дейности да бъдат извършвани в тъмната част на денонощието – от 22 ч. до 5 ч. сутринта, за да не се затруднява интензивният трафик през Кресненското дефиле и за осигуряване на безопасност на движение на шофьорите и на работещите екипи.

Целта на проекта е подобряване на технико-експлоатационното състояние на тунела и пътното платно в участъка на съоръжението и осигуряване на безопасни условия за движение.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини