В Благоевград разясниха как бизнесът да получи финансиране от Европа

Снимка: ОИЦ-Благоевград
Снимка: ОИЦ-Благоевград

 

Представители на малки и средни предприятия се включиха в информационна среща на Областен информационен център – Благоевград на тема „Финансиране на стартиращ бизнес със средства от европейските фондове“. Пред тях бяха представени възможностите за финансиране на собствен бизнес с финансови инструменти – микрокредитиране със споделен риск по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и инструменти за дялово финансиране по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Срещата беше открита от Зорница Кралева – зам.-кмет по европейски програми и проекти на община Благоевград.

Финансовите инструменти, които бяха представени днес, представляват друг вид финансова подкрепа на крайните получатели на европейски средства в допълнение на по-широко използваната до сега и по-позната форма с т.нар. „грантове“ – или безвъзмездно предоставената финансова помощ. На практика, чрез финансовите инструменти крайните ползватели на европейските средства получават подкрепа посредством пазарно ориентирани механизми - например, чрез предоставянето на нисколихвени заеми, гаранции, капиталови инвестиции и други.

Условията за кандидатстване, допустимите кандидати и дейностите, които ще получат финансиране, бяха представени от Камен Славов – ръководител звено „Финансови инструменти“ във Фонд мениджър на финансови инструменти в България. Предимство ще се дава на безработни лица и младежи, млади майки извън пазара на труда, предприемачи от уязвими групи, социални предприятия и предприятия в начален етап на развитието си. 

 

Като възможност за развитие на малкия и среден бизнес бяха представени и програмите за подкрепа на начинаещи предприемачи на Европейската комисия – „Еразъм за млади предприемачи“ и „A.L.E.C.O“. Чрез „Еразъм за млади предприемачи“ представители на организации с история до три години назад могат да посетят на място малки предприятия в други държави, където да натрупат опит, умения и знания за развитие на собствения си бизнес.

Обменът може да продължи от 1 до 6 месеца, а престоят в чуждата държава се финансира от Европейската комисия. Предприемачите с успешен бизнес могат да се възползват от „Еразъм за млади предприемачи“ като предприемач-домакин.

A.L.E.C.O. e първата българска програма на ЕС.  С общо 1 млн. евро програмата ще осигури мобилност на 120 млади предприемачи като финансира пътуването и престоя им от 1 до 3 месеца в приемни малки и средни компании в САЩ, Сингапур и Израел.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини