Планинари от страната и чужбина отново избират хижа Яворов

Планинари от страната и чужбина отново избират хижа Яворов
Снимка: Община Разлог

С всяка година броят на туристите в хижа „Яворов” в Пирин планина се увеличава. През летните месеци почти няма свободни места в базата, която е обновена и се поддържа от община Разлог и Туристическо дружество „Пирин”.

Красивата природа, чистият въздух и комфортните условия в хижата привличат гостите. В момента ремонтираме няколко стаи, за да осигурим по-качествен отдих за планинарите. Идват не само българи, но и доста чужденци – гърци, руснаци, чехи, англичани”, коментира Радко Божинов, който е секретар на туристическото дружество в Разлог.

Тази година на 6 август се навършват 85 години от откриването на хижата, построена с доброволен труд от местното население.

В околностите й има множество планински забележителности, тя е популярна начална точка в маршрута за обхождане на било на северния пирински дял. Хижата целогодишно предлага на своите гости уютна обстановка и  неповторима гледка към скалния феномен „Стъпалата” (Събиците). През 1929 г. Туристическо дружество ,,Пирин’’ започва инициативата за построяване на хижа в местността Суходолски поляни’. Първата копка е направена на 12.08.1932 г., открита е на 6 август 1933 г.

При освещаването на хижата се обявява, че тя ще носи името на поета Пейо Крачолов Яворов, който е минавал по тези места като четник.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини