162 000 балкански пъстърви разселват в Струма, Места, Вит

Снимка: ЮЗДП
Снимка: ЮЗДП

162 000 балкански пъстърви ще бъдат разселени тази година в планинските притоци на реките Струма, Места, Вит. Това е четвърта поред кампания на Югозападното държавно предприятие, насочена към опазване на биологичното разнообразие и подпомагане на естественото възпроизводство на балканска пъстърва като местен вид чрез зарибяване. Близо 26 000 лева е предвиденият финансов ресурс за закупуване на нулевогодишните рибки, които са с размер от 0.5 до 1 грам.

Зарибяването вече е в ход и продължава до 7 юни, като се извършва на територията на 23 поделения на предприятието. Това са държавните ловни стопанства „Витошко-Студена”, „Дикчан” и „Осогово” и държавните горски стопанства в Белица, Белово, Благоевград, Гърмен, Добринище, Дупница, Елешница, Етрополе, Катунци, Кресна, Кюстендил, Места, Невестино, Първомай, Рилски манастир, Рибарица, Самоков, Сандански, Черни Вит, Якоруда.

Зарибителният материал от балканска пъстърва е произведен в рибовъдно стопанство „Тошков чарк”. Транспортира се в найлонови чували с кислород и е придружен с ветеринарномедицински сертификат и документ за произход.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини