Малин Халачев: Стоицов е честен човек, пистолетът в кабинета му е мой!

Снимка: ИлинденПрес
Снимка: ИлинденПрес

"Всички познаваме Данаил Стоицов що за човек е. На него може да се има доверие винаги. Бивш началник съм на КАТ в Благоевград. Много отдавна познавам Стоицов, той е честен, компетентен, ние сме добри приятели. Той беше при мен служител, после стана офицер, разви се, защото е честен, компетентен, разбира си от работата и знае какво значи да си пътен полицай". Това каза Малин Халачев минути преди да започне гледането на мярката за неотклонение на арестувания началник на сектор „Пътна полиция” в Пиринско – Данаил Стоицов, и на Бойко Шарков в Окръжен съд-Благоевград.

Двамата бяха задържани във вторник при зрелищна акция. Три обвинения са повдигнати на полицейския шеф. Едното от тях е за незаконно притежание на боен пистолет и боеприпаси за него, открити в кабинета му.

Малин Халачев обаче опроверга твърденията на прокуратурата. „От 20 години притежавам оръжието – пистолет „Макаров”. Малко преди да го оставя при Стоицов, понеже ми се наложи да пътувам в чужбина, чух случаен разготвор, че на един ловджия му обали апартамента до шушка и му взели оръжието.  Задето ме откраднали оръжието, той получил двегодишна условна присъда. Имах здравословен проблем и затова не оставих пистолета в служба КОС, а при Стоицов”, заяви Халачев. .

Най-сериозното обвинение срещу Данаил Стоицов е за подкуп. В качеството си на длъжностно лице е получил 5300 лева, вещи и услуги с имуществен характер. Парите бяха открити при ареста му. Другият задържан - Бойко Шарков, е обвинен, че е участвал във вземането на подкупа като помагач, като улеснил умишлено Стоицов да приеме дарове и облаги, които не му се полагат. 

„100% съм сигурен, че това не са били пари от подкупи. Парите са били, предназначени за организирането на традиционен турнир на МВР. Тази година състезанието е в Албена и парите са събрани от спонсори. Тези пари са били точно за този турнир, а не от подкупи”, уточни още Халачев.

По молба на двамата прокурори, която бе уважена и от защитниците на двамата обвиняеми, съдия Атанас Маскръчки реши гледането на мярката за неотклонение да се гледа при закрити врата. Забранено бе на журналистите да снимат. Причината – влезлият в сила от днес нов Европейски регламент за защита на личните данни. Затова обвинямите бяха вкарани в съдебната зала през служебния вход, така че медиите да не могат да ги снимат. Адвокатите им поискаха да се запознаят подробно с материалите по делото и им бе даден един час да го направят. В момента в благоевградския окръжен съд се гледа мярката за неотклонение на Стоицов и Шарков.

Преди два дни от прокуратурата съъбщиха, че все още се събират доказателства и обвинението може да бъде променено. Третият задържан по време на акцията – Никола Доганджийски-Колевецо, продължава да е на свобода. Той е в болница, тъй като му изникнали здравословни проблеми при ареста. Говори се, че той участва в престъпната схема по уреждането на номера и бърза регистрация на коли срещу заплащане като посредник.   

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини