Подредиха в изложба 400 находки, открити при строежа на АМ Струма

Снимки: Община Благоевград
Снимки: Община Благоевград

400 уникални археологически находки показаха в Историческия музей в Благоевград. Впечатляващата изложба „Автомагистрала „Струма“ – Пътят към Европа. Покровник, Мощанец, Дамяница – археологически проучвания по лот 3“ бе открита официално в събота. Събитието бе част от Европейската нощ на музеите, която за 12-и пореден път се отбелязва в културната институция.

„Изложбата е резултат от работата на много хора – археолози, специалисти по реставрирането и консервирането. Тя представя малка част от откритото културно-историческо наследство – от около 10 000 артефакта са показани близо 400”, заяви Христина Цонева, директор на РИМ-Благоевград. 

Стотици жители и гости на града само за броени часове посетиха и разгледаха интересната експозиция. Находките са открити край благоевградските села Покровник и Мощанец -  антични и късноантични селища от III-VI в., и до санданското село Дамяница – праисторическо селище от късен неолит до финален халколит (втората половина на VI хил. пр. Хр. до първата половина на IV хил. пр. Хр.).

От Мощанец са експонирани изцяло запазени стъклени съдове, глинен ритуален съд – кернос, намерени в некропол от римската епоха, както и накити - пръстени, стъклена бронзова гривна, фибули, и монети от късната античност. Специален интерес представляват бронзовите пръстени с геми от червен камък.

В експозицията от Покровник са изложени глинени съдове, лампи, красиви антропо- и зооморфни апликации върху съдове, оловни тежести за рибарска мрежа, тежести за вертикален тъкачен стан, накити и монети. Голям интерес сред посетителите предизвика фрагмент от военна диплома и голям бронзов печат за хляб.

Находките от Дамяница са групирани в 5 теми: „жители“, „занаяти“, „мода“, „ритуали и знаци“ и „Аз съм човек и нищо човешко не ми е чуждо“ - известна фраза на римския поет Публий Теренций. Подготвен е и специален кът с интерактивни игри, предназначен за малките посетители, в който те могат да рисуват и да научат повече за работата на археолозите.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини