Община Кресна дава на концесия Градешките минерални бани

Община Кресна дава на концесия Градешките минерални бани
Снимка: Община Кресна

Община Кресна има намерение да отдаде на концесия две от минералните си находища – край село Ощава и при Долна Градешница, където се намират Градешките минерални бани, които са балнеоложки курорт с местно значение. Там извират пет минерални извора с температура на водата от 20 до 68 градуса. Подходящи са за лечение на опорно-двигателния апарат, дихателната система, нервната система, стомашно-чревния тракт и други болежки.

Според кмета това е правилният начин за развитие на двете населени места. На дневен ред е бъдещето на Градешките минерални бани, където базата се руши – и сградата, и инфраструктурата. Общината не може да си позволи да инвестира в този обект. Трима инвеститори имат интерес към вземането на баните на концесия, коментира кметът на Кресна – Николай Георгиев.

На по-късен етап ще се търси концесионер и на Ощавските минерални води. Изворите водят все повече наши и чужди гости в село Ощава, в северозападните подножия на Пирин планина.

Туристите задължително посещават двата минерални извора – Хладката и Врялата баня.

„Идеята е да превърнем тези извори в модерен балнеолечебен център. Някои от болните отсядат в сградата над Хладката баня, чийто втори етаж се ползва като хотел. На първия са къпалнята и басейнът. Вода от извора е изведена до друга постройка, която е женска баня, там има и широко помещение с много корита и чучури за пране", твърдят малцината местни хора. Изградени са и две калолечебници. Банята се стопанисва от община Кресна. Но по-голямата част от съществуващата база е примитивна и се нуждае от сериозен ремонт. С помощта на общината мястото край банята е превърнато в парк с липи, американски дъб, кестени. Изградени са външни пътеки, има и дървена ограда. Миналата година е измайсторена външна кухня, не липсва и барбекю. „Тук може да се построи балнеосанаториум, ако се намери инвеститор”, смята кметът Николай Георгиев.

 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини