7 шатри разкриват тайнствата на старите занаяти в Благоевград

Снимки: Община Благоевград
Снимки: Община Благоевград

Първото издание на „Занаят фест“ в Благоевград привлече десетки жители и гости на града на площад „Македония”.  Началото поставиха талантите от Фолклорна група „Надежда” и Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Пиринска китка” към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, които представиха богат репертоар от музикални изпълнения.

В седем шатри посетителите могат да усетят творческата атмосфера и да се докоснат до изкуството и дарбата на майсторите. Деца и възрастни имат възможност да научат повече за стари занаяти като калоферската дантела, звънчарството, грънчарството, тъкачеството, пчеларството, дърворезбата и направата на народни инструменти.  „Занаят фест“ показва и изработка на различни накити от миналото на народа, на модели, направени по старинна технология - посребрени накити за народни носии - пендари, пафти, нагръдници.

Събитието ще продължи до 7 май.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини