Борисов: Ще запазим Скаптопара, търсим решение за ново трасе на Струма

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов даде срок от един месец на специалистите да предложат вариант за запазване на арехологическите разкопки край Благоевград и изместване на трасето на автомагистрала "Струма".

Днес той, четирима министри и шефът на АПИ посетиха древното селище Скаптопара и разговаряха с благоевградчани, които настояват културното наследство да бъде съхранено на място, а трасето на магистралата да бъде изместено. 

"Ще търсим решение да запазим археологията и да изградим пътното съоръжение. Проучването на терена ще продължи, тъй като археолозите твърдят, че в останалата част от селището има още по-ценни находки. Един месец специалистите ще смятат. Ако трябва ще местим трасето и ще отчуждаваме, но това пък ще ни забави със сроковете", допълни  премиерът. По думите му, преместването на трасето ще струа около 50 милиона лева допълнително.

Той подчерта, че близо 3,1 милиона лева са дадени за археологическите разкопки край Благоевград.

Според транспортния министър Ивайло Московски,  ОП „Транспорт“ финансира магистралата и ако тя не бъде завършена до 2023 г., Европейската комисия ще ни задължи да преместим поетапно парите за други проекти, които гарантирано ще станат в програмния период.

Ръководителят на екипа, който проучва терена - археологът от НАИМ към БАН Здравко Димитров запозна премиера с откритите находки. Борисов прояви най-голям интерес към разкритата наскоро гробница. 

Думите на Бойко Борисов удовлетвориха отчасти представителите на Инициативния комитет за запазване на разкопките.

"Премиерът не даде категорично решение. Месец и половина ще бъдем на тръни дали всичко ще бъде наред и дали ще бъде спазено обещанието да се съхранят находките на място. Оценяваме това, че Бойко Борисов е отворен за диалог и вярваме, че ще се намери най-доброто решение", заяви председателят на Инициативния комитет- Лазар Андреев.

 

 

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини