Общината защити Скаптопара, чакат се действия на държавно ниво

Снимки: Община Благоевград
Снимки: Община Благоевград

Община Благоевград защити идеята за запазването на археологическите находки в автентичния им вид. "Направеното откритие е от огромно значение за развитието на Благоевград като културно-исторически център. Община Благоевград, Министерство на културата и Министерство на регионалното развитие работят в една посока и не бихме допуснали да противопоставим археологията и историята на строителството на АМ „Струма“. Ако изследванията потвърдят, че находките са предшественик на днешния Благоевград, това ще бъде наша визитна картичка пред света. Уверявам, че ще бъде взето най-доброто решение", заяви кметът Атанас Камбитов, който заедно с председателя на Общинския съвет - Радослав Тасков, посети терена на археологическитe открития. По думите му, има редица инженерни решения, с които може да се съхрани ценния обект. 

Градоначалникът подчерта, че Община Благоевград застава изцяло зад идеята за запазване на археологическите находки в автентичния им вид. Поддържа се непрекъсната връзка с Министерство на културата, Министерство на регионалното развитие и благоустройство и екипа, проучващ терена. От Министерство на културата ще създадат експертна комисия, която да проучи обекта. До тогава няма да бъдат допускани никакви строителни дейности в района, свързани с изграждането на АМ „Струма“. Последващите дейности ще бъдат съобразени с мнението на експертната комисия както и с позицията на държавно ниво.

Инициативен комитет и две петиции се борят за запазване на древното селище край Благоевград, което е по трасето на АМ „Струма“ и за което има предположения, че е Скаптопара - предшественика на Благоевград. Тази вечер от 18 часа е насрочено протестно шествие от паркинга на ЮЗУ "Неофит Рилски". 

"Самото селище е застрашено и магистралата ще си я направят. Днес е протестът и ако не отидем всичко е загубено", пишат във фейсбук организаторите на протеста. Според тях все още не е сигурно, ме разкопките ще бъдат спасени, а магистралата - изместена. 

Вчера стана ясно, че премиерът Бойко Борисов също е проявил интерес към откритията на археолозите и исканията на благоевградчани. Очаква се той да посети на място теренните разкопки. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини