САЩ са пред край на сделката с Техеран за ядрената му програма

Admin 12 Април 2018 14:26 Свят 0
САЩ са пред край на сделката с Техеран за ядрената му програма

Евентуалното решение на американския президент Доналд Тръмп да не поднови облекчаването на санкциите срещу Иран на 12 май – когато трябва официално да обяви решението си, няма да означава задължително, че САЩ напускат ядреното споразумение от 2015 г. Това заяви американският министър на финансите Стив Манучин, цитиран от агенция Ройтерс.

Все още не е ясно какво точно има предвид министърът с коментара си, но изглежда американската администрация смята, че договорът няма задължително да се разпадне, ако Тръмп избере да не удължи облекченията за Техеран.

В рамките на споразумението между Иран и групата „5+1“ (Великобритания, Китай, САЩ, Русия, Франция и Германия) ислямската република се задължава да ограничи ядрената си програма в замяна на облекчаване на санкциите срещу нея. В началото на годината Тръмп постави ултиматум на Великобритания, Франция и Германия, според който страните трябва да се съгласят да „поправят ужасните недостатъци на иранското ядрено споразумение“. В противен случай американският президент ще откаже да удължи облекченията.

Американските санкции ще влязат отново в сила, ако президентът не издаде документ за отмяната им на 12 май, въпреки че все още не е ясно колко бързо те отново ще влязат в сила.

Все още не е ясно как ще отговори Иран при евентуалното решение на Тръмп да поднови ограниченията, но Техеран ще има право да оспори изпълнението на американските ангажименти по договора, посочва още Ройтерс.

Според американски ядрени експерти, ако американският президент не отмени санкциите следващия месец, той на практика ще сложи край на сделката с Техеран. 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини