Със звън на чанове стотици кукери посрещнаха Великден в Елешница

Снимка: Община Разлог
Снимка: Община Разлог

Стотици кукери се събраха в разложкото село Елешница, за да отбележат светлия християнски празик - Великден. Те известиха със звъна на чановете си настъпването на Въэзкресение Христово и прогониха злите сили от населеното място.

Подобен ритуал навръх Великден се провежда единствено тук, в него всяка година се включват и трите махали в селото. „Всяка махала показва най-доброто, най-хубавите си костюми, най-интересните си танци. Обичаят е предаван от поколение на поколение и е съхранен от местните хора. Наши и чужди туристи от съседните курорти не пропуснаха да видят зрелищния карнавал. Чужденците снимат непрекъснато с видеокамери, фотоапарати и мобилни телефони танците на кукерите”, коментира кметът на с. Елешница – Сашо Мицин. 

Празникът завърши с връчване на различни награди. Осигурени бяха колективни и индивидуални отличия – за най-атрактивна група, за най-многобройна група, за най-възрастен и най-малък кукер, за най-добра мъжка народна носия и за най-добра женска носия. На сцената пък се изявиха през целия празничен ден местни самодейци. Народният певец Янко Неделчев ще зарадва с концерт от 18,00 часа празнуващите местни хора и техните гости.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини