С велотуризъм ще развиват туризма в района на Осогово

Admin 03 Април 2018 10:21 Туризъм 0
С велотуризъм ще развиват туризма в района на Осогово
Снимка: Българска фондация Биоразнообразие

Природният туризъм е шансът за развитие на региона на Осогово, тъй като има огромен потенциал и привлича все повече туристи от България и чужбина. Това стана ясно на форум, който се проведе на 29 март в Кюстендил, организиран от Българска фондация "Биоразнообразие".

В първата му част Таня Шнел от фондацията представи Анализ на потенциала на планините в региона за туризъм, акцентиращ върху природните дадености. Според него с най-добри предпоставки за развитие са: планинското колоездене, пешеходен туризъм, наблюдение на цветя, пеперуди и видове, парапланеризъм, конен туризъм, рафтинг. Като планинското колоездене събира най-много точки при оценката на експертите, според критерии: природни дадености, атрактивност, инфраструктура, сигурност, водачи, достъп до изходните точки и информационна обезпеченост.

 „Създадохме и описахме три веломаршрута, за да покажем нагледно интересът, който би предизвикал велотуризмът в района на Осогово, но оттук нататък в планината има възможност за маркирането на много други с различна сложност за напреднали и за начинаещи и това ще привлече туристи“, обясни постигнатото до момента Любомир Ботушаров от форум MTB-BG.

В анализа е описан и профилът на туристите, които предпочитат да почиват по този начин – това са предимно млади хора (на възраст между 26 и 45 години) с добро образование и високи доходи, които пътуват сами или със семейство и приятели. Те идват, защото обичат природата, търсят забавление и силни усещания. А прекрасните букови и смесени гори, видовете, които се срещат само в региона или на Балканите и значителното пеперудено и растително богатство на Осогово благоприятстват това.

На форума бяха представени и успешни примери от България и Черна гора, при които велотуризмът вече е довел до развитие на регионите. „Велотуризмът може да привлича туристи целогодишно, за разлика от други видове туризъм, които са масови, но сезонни. Ние можем да караме почти през цялата година“, каза Олег Милушев от петричкия колоездачен клуб Vivo, организатор на състезанието Petrich DHI, включено в календара на Международния колоездачен съюз.

София Илкова – експерт от природен парк „Беласица“, обобщи опита на природен парк "Беласица" през годините и подчерта важната роля на местните в опазването на природата. Защото именно съчетаването на красива природа, местни обичаи и характерни за областта ястия са търсени от туристите. 

 „Велотуризмът създава и нови работни места“, допълни предимствата му и Христо Узунов от списание 360. Той разказа как след като се е превърнал в приоритет за Черна гора, това е докарало приходи от три милиона евро, над 100 000 туристи от цял свят, 140 нови работни места, включително къщи за гости, туроператори и др.

„В Европа велотуристът харчи повече от автомобилния турист, защото за разлика от него има възможност да спира по-често, да разглежда повече и така купува сувенири, местна храна и др. Съчетаването с други форми на туризъм и забавления могат да задържат приключенците дори за период от седмица до десет дни, което значително би подобрило и икономическото развитие на региона“, каза още той.

Осогово има потенциал за всичко това, необходимо е единствено воля и желание за развитие от страна на местните, подкрепа от национални и местни институции и запазване на всичко, което привлича тези туристи – обичаи, местни гозби, красива природа и др. Този извод направиха участницит в дискусията, в която представители на регионални институции, неправителствени организации, туристически организации и експерти обсъждаха как чутото и видяното може да бъде реализирано и на практика.

Гостите успяха да се насладят и на храни, произведени от местни производители от читалище „Асклепион“ – гр. Кюстендил, Млекопродавница „Свежест“ от с. Коняво. Рукие Изирова от с. Яворница, община Петрич, демонстрира и характерните за Подгорието ястия.

 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини