Почетоха горяните в село Сенокос

Почетоха горяните в село Сенокос

В село Сенокос, община Симитли днес бе открита паметна плоча(дарение от ВМРО-БНД) на загиналите четници от „Шести Пирински отряд” на горяните в бой срещу комунистическата милиция през 1948 година.

На 30 март същата година четата  Герасим Тодоров е обградена от тежко въоръжена милиция. След няколко часа неравно сражение останалите живи четници се самоубиват за да не попаднат в ръцете на комунистическите палачи.  Водача на четата Герасим Тодоров, накичен с гранати става и играейки „Тежкото македонско хоро” се самовзривява пред очите на милиционерите.

Заместник Областния управител Иван Стоянов разказа за горянското антикомунистическо движение след идването на власт на комунистите след 9 септември  1944 година – „През 1947-48 година четата на Герасим Тодоров контролираше територията на Санданска (Светиврачанска) околия, прехвърляше често до Разложко, дори стигаше до Неврокоп . Това беше не само най-голямата чета на горяни в България, но и най-опасната поради това, че тя контролираше територия, в която почти беше ликвидирана „Народната власт” на комунистите. Самият Герасим Тодоров е потомствен член на ВМРО на Иван Михайлов, каквито са и голяма част от съмишлениците му. Самата чета на Герасим Тодоров е съставена от антикомунистически настроени хора, сред които най-изявени са българските офицери Димитър Цветков и Стойно Бачийски.  На 21 декември 2016 година президентът на България Росен Плевнелиев удостоява посмъртно Герасим Тодоров Николов с орден „За гражданска заслуга“ I степен за защита на човешките права и свободи и за съпротива срещу тоталитарния режим.” -, каза Стоянов.

Над 100 души бяха дошли в с. Сенокос да почетат събитието, като между тях бяха Дянко Марков от „Съюза на репресираните от Комунизма” , кмета на Симитли Апостол Апостолов, Борис Сандански, Лалка Бенгюзова, доцент Драго Михалев, Ромео Шатев и председателя на Общинския комитет на ВМРО в Благоевград Станимир Радулов. Отец Спас от Симитли и отец Яне от Брежани отслужиха заупокойна молитва за загиналите. Женска певческа група към читалище „Гоце Делчев” с. Черниче бе аплодирана за хубавото изпълнение на няколко народни песни, които изпълниха.

Сред имената на пострадалите горяни е и името на отец Стефан Камбитов, който е родственик на кмета на Благоевград Д-р Атанас Камбитов.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини