Едва 90 договора за тютюн сключиха стопаните в Долно Осеново

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Тютюнопроизводството безвъзвратно загива като поминък в симитлийското село Долно Осеново. В населеното място само преди десетина години почти нямаше фамилия, която да не разчита на „зеленото злато”, за да се препитава. Ниските цени и проблемите в изкупната кампания отказаха местните жители от нивите. Те изоставиха лехите и тръгнаха на гурбет. 

В сравнения с миналата година 55% по-малко са тези, които разсаждат в момента тютюн. През 2017 година в Долно Осеново е имало 190 договора, а произведените количества са били 200 тона. Сега договорите са едва 90, като очакваните количества са по-малко от сто тона.

В симитлийското село хората в активна възраст ходят на гурбет, за да изхранват семействата си. Тук остават пенсионерите, които сеят малко тютюн.

„Представители на фирмите, които изкупуват тютюн, идват в селото ни и обещават цени от над 10 лева за килограм за тазгодишната реколта. Но хората вече не вярват. На тях им писна да превиват гръб на нивата за 6-7 лева за килограм тютюн”, заяви кметът Бисер Сегменов.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини