Студенти от ЮЗУ: Дарете книга за българската общност в Албания

Снимка: фейсбук
Снимка: фейсбук

Да заздравим връзките с българската общност в Албания чрез книжнината. Това е амбицията на младежите от Студентски клуб "Проф. Иван Дуйчев" към Катедра "История" в Югозападния университет, които се включиха в дарителска акция за събиране на книги от български автори за българското малцинство в Албания. Инициативата е част от национална кампания на Международната асоциация на студентите-историци в София.

В Благоевград дарителската акция се ръководи от Кристиян Ковачев, докторант в ЮЗУ Неофит Рилски", и Георги Никулкин, председател на студентския клуб. Младите историци смятат, че държавата е длъжник на българската общност в Албания и сега, след като Тирана официално призна българското малцинство, всички имаме възможност да изградим досотйно и отговорно отношение към нашите сънародници.

"Още през 2014 година посетих Албания като част от голяма експедиция за събитията по повод 1000 години от смъртта на цар Самуил. Тя бе организирана от ЮЗУ и БАН и в нея участваха студенти и преподаватели от почти всички учебни висши заведения, в които се изучава история. Посетихме местата, свързани със Самуил. В Албания посетихме град Корча. Тогава видях, че местното население живее крайно бедно. Като минавахме с автобус, местните буквално спираха земеделската си работа, за да ни гледат. Тогава разбрах, че в тази част живеят и не малко българи", спомня си Ковачев.

Заради тези впечатления Кристиян решава без колебание да стане част от кампанията за събиране на книги и учебници за българите в Албания. Младежите събират книги за българската общност в областта Гора, където няма училище, в което да се изучава български език.

 Дарителската кампания върви добре. Интересът е не само сред академичната общност, благоевградската общественост също прояваява интерес. Дарители вече има също от Симитли и Гоце Делчев. Събирането на книги за българската общност в Албания ще продължи до 28 март. Книгите се предават в университетската библиотека на ЮЗУ.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини