Ердоган: Ако отворим границите си за бежанците, Европа ще има проблем

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеб Ердоган предупреди, че ако Турция отвори границите си за бежанците, Европа ще се сблъска с тежък проблем. Той припомни, че през последните седем години в страната са пристигнали 3,5 млн. сирийски бежанци.

„Откога Европарламентът започна да поучава Анкара? Европейците ни се молеха да предотвратим бежанския поток и ние проявихме човечност, но те не разбраха това. Резолюцията на Европарламента за военната операция в Сирия не означава нищо за Турция“, каза той, съобщава vesti.bg.

Президентът и лидер на управляващата Партия на справедливостта и развитието отбеляза, че терористични организации се опитват да разкъсат Турция на части. „Ние прекрасно знаем за плановете на ПКК и нейните разклонения. Анкара ще пресече всяко действие в тази посока така, както разруши плановете на терористичната организация на Фетхуллах Гюлен. Ние се смалявахме много, от 18 млн. кв. км се свихме до 780 000 кв. км и дори това е трън в очите им, така е за безсъвестните от ПКК“, подчерта турският лидер. Той коментира хода на операцията „Маслинова клонка“ в Северозападна Сирия и съобщи, че 3/4 от територията на Африн е вече напълно прочистена от терористите.

Ердоган посочи, че проблемът ще бъде решен скоро, тъй като от Африн пристигат хубави новини, операцията е към своя край и остава съвсем малко до финала ѝ.

Той отправи остри нападки към САЩ заради политиката им в Сирия и заяви, че ако Вашингтон действително иска да си сътрудничи с Анкара в борбата с тероризма, първо трябва да изведе терористите от районите на източния бряг на река Ефрат. И днес Ердоган повтори, че САЩ безвъзмездно са доставили на сирийските терористи най-съвременното въоръжение – с 5 000 тежкотоварни камиони и с 2 000 самолета.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини