Осветиха 22-метров кръст на историческия връх Кръста край Ракитна

Снимки: Община Симитли
Снимки: Община Симитли

Осветиха големия кръст на историческия връх Кръста край Ракитна, който озарява със светлина всяко кътче на община Симитли. Петима отци в съслужие осветиха Божието разпятие. За 140 години от Освобождението бе открита и паметна плоча.

„В знак на признателност към руските братя освободители“ е изписано в циментовата основа, която крепи 22-метровия кръст на историческото място. Откри я кметът на общината Апостол Апостолов, заедно с дипломат от руското посолство в България. Робърт Шестаков, съветник на посланика на Русия, изкачи върха и стигна до мястото, където глашатаите застигат войските на майор Орлински с вестта за примирие. Там е побит меч и са изречени думите: До тук е България.

Иначе както всяка година – шествие признателни симитличани тръгнаха в 11.00 часа от кметството в Ракитна към историческото място. Вятърът и топлината вчера бяха изяли преспите сняг към върха. До горе стигна и 2-годишния Стефчо от Крупник, нахлупил топла плетена шапка, трибагрена. Много български знамена, все големи, повя вятъра по пътечката към върха.

Горе, след ритуала по църковния канон, венци и цветя на признателност на паметника на майор Орлински положиха народният представител Стефан Апостолов, общинският кмет Апостол Апостолов, председателят на местния парламент в Симитли Владимир Христов, много граждани. Деца от гимназията в Симитли в мерена реч припомниха за героизма, ббитките и победите на предците ни.

След церемонията на върха, баба Катя от Ракитна чакаше в селото да нагости всички от историческия поход с вкусни качамак и баници.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини