Благоевград се преклони пред делото на Тодор Александров

Снимка: Община Благоевград
Снимка: Община Благоевград

С ритуал по полагане на цветя бяха отбелязани 137 години от рождението на революционера Тодор Александров в Благоевград. В честването се  включиха заместник-кметът на Благоевград Иво Николов, зам.-областният управител Иван Стоянов, представители на политически партии, общественици и граждани. По време на церемонията бяха припомнени част от делото и живота на българския национален герой.

Тодор Александров е роден на 4 март в щипската махала Ново село, в семейството на учителя Александър Попорушев и Мария Хаджиянева-Попорушева. Учи в Радовиш и в българското педагогическо училище в Скопие, което завършва през 1898 г. с отличен успех. В Скопие на 16-годишна възраст се включва във Вътрешната македоно-одринска революционна организация, посветен от директора на училището Христо Матов. По-късно учителствува в гр. Виница. Преподава и в българската прогимназия в Кратово. По време на Балканаската война Тодор Александров е начело на чета №52 на Македоно-одриснкото опълчение която достига до 117 души и с нея навлиза в град Кукуш и го предава на настъпващите български военни части. Тодор Александров е убит на 31 август 1924 година.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини