Църква в Мелник отвори отново врати за миряни след пожар

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Църквата „Свети Николай Чудотворец” в Мелник, която бе затворена почти три години и половина, отново посреща миряни, съобщи кметът Наско Петев. Той благодари на всички дарители, които помогнаха за възстановяването на храма, в който в началото на юли 2014 г. пламна голям пожар заради късо съединение. Изпепелени бяха иконостасът, царските двери и много икони в построения през далечната 1756 година храм.

„Големият ни проблем бе, че бяха унищожени 19 ценни икони. Те нямаше как да се реставрират. Наложи се изографисването на нови. Някои са готови и са поставени в църквата, за другите трябват още средства. Липсата на средства бе причина толкова дълго да е затворена светата обител, но в края на миналата година тя отвори врати за поклонници”, каза управникът на Мелник.

Новият иконостас е внушителен - дълъг е 4 метра и е висок 3 метра. С помощта на даренията е подменена електрическата инсталация, обновени са стените. Амбицията на кмета Наско Петев е в близко бъдеще да посреща миряни и църквата „Свети свети Петър и Павел”, която е затворена повече от 30 години. Тя е паметник на културата с национално значение, построена е през 19-и век. С изключителна художествена стойност са иконостасът, амвонът, епископският трон, стенописите и иконите.

„Вярващ човек съм, всяка сутрин съм на църковна служба, където пея. Моя мисия е този прекрасен храм да отвори врати за миряни. Недопустимо е, че над 30 г. стои под ключ. А се нуждае от козметичен ремонт, от почистване, от освежаване, за да посреща вярващи”, твърди Наско Петев.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини