Винарски изби в Мелнишко отварят врати и бутилки за гости

Admin 17 Февруари 2018 09:46 Туризъм 0
Винарски изби в Мелнишко отварят врати и бутилки за гости
Снимка: ИлинденПрес, архив

След фестивала „Златен грозд”, който бе миналата събота и неделя, този уикенд също ще се лее вино в Мелнишкия район. Задружните винарни в региона за втора поредна година канят туристи и гости да празнуват заедно празника на лозарите и винарите с Дни на отворените врати. Месец февруари е емблематичен с първия за годината лозарски процес – пролетното зарязване на лозята, и празника на техния покровител свети Трифон Зарезан.

Всеки, който желяе, ще може да посети тази събота и неделя 7 от винарните в южната част на Долината на Струма – „Вила Мелник”, „Златен Рожен”, „Libera Estate”, „Винарна Орбелия”, „Orbelus”, „Винарска изба Рупел” и „Zornitza Family Estate”. Всеки от домакините е подготвил разнообразна програма. Посетителите ще могат да разгледат винарните, да научат повече за винопроизводството и да се срещнат със собствениците, технолозите, агрономите, лозарите. Гостите ще участват в ритуали по благославянето и зарязването на лозята. Някои от избите са подготвили фолклорни програми с песни и танци. Други ще наблегнат на кулинарните изненади и комбинациите на вино и храна. Ще има базар на местни фермерски производители и тематична изложба на картини, посветени на Трифон Зарезан и Мелник. Щ се дегустират новите реколти. Ще има прекрасно вино от местни и чужди сортове.

Туристите не бива да забравят, че могат да посетят и много забележителности в региона – архитектурния резерват Мелник, Роженския Манастир, храма на Ванга в местността Рупите, църквта на Преподобна Стойна в село Златолист, Самуиловата крепост, музеите в Сандански и Петрич, СПА и балнео центровете, античния град Хераклеа Синтика.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини