С чаена церемония студенти от ЮЗУ отбелязаха Китайската нова година

Снимка: ЮЗУ
Снимка: ЮЗУ

За поредна годинав Югозападния университет „Неофит Рилски“ се проведе тържество по поводКитайската нова година, която официално започва на 16 февруари.

Десетки студенти, преподаватели и гости се събраха в класна стая „Конфуций“, за да се докоснат до магията на Празника на пролетта (ЧунДзие) – Китайската нова година.

Церемонията по случай празника бе водена от Тай Лей – преподавател по китайски език в Югозападния университет. Тя изненада гостите с интересни игри и подаръци от Китай. Присъстващите демонстрираха знания и умения свързани с китайската култура и калиграфия, а най-добрите си тръгнаха с награди. В едночасовата програма участваха студенти и преподаватели, изучаващи китайски език. С песни и поеми те демонстрираха наученото до момента. Гостите имаха възможност да опитат и от традиционния китайски чай.

Сред присъстващите на събитието бе и деканът на Филологическия факултет проф. д-р Магдалена Панайотова. Тя поздрави гостите и им разказа накратко легендата за празника.

 „Легендата разказва, че навремето Буда поканил всички животни, но на тържеството дошли само 12 и Буда кръстил по една година на всяко от животните, които го почели. Тази година е годината на Земното куче, тя е свързана с чувство за уют и вярност“, каза проф. Панайотова. Тя отбеляза, че целта на тези събития е желаещите да научат китайски език по забавен и приятен начин.

Събитието е част от серията китайски инициативи, организирани от Филологическия факултет. Мероприятията, свързани с китайската култура продължават и през месец март. Предстои представяне на нови китайки книги, картини, демонстрация на китайски бойни изкуства и китайска кухня. Поради големия интерес към китайския език Югозападният университет разкри и нова бакалавърска програма – Педагогика на обучението по български и китайски език.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини