Показват експонати, открити от археолозите край АМ "Струма"

Снимка: Исторически музей
Снимка: Исторически музей

Материали, придобити от Регионален исторически музей – Благоевград след приключването на археологическите проучвания на обектите по автомагистрала Струма край селата Мощанец, Покровник и Дамяница, ще бъдат представени на изложба „Българска археология 2017“ в Националния археологически институт с музей при БАН.

Събитието се организира за единадесета поредна година по повод Деня на археолога – 14 февруари и представя най – интересните открития от изминалия археологически сезон.

Голяма площ е отделена за материалите от  праисторическото селище Дамяница, Османица (от втората половина на 6 до начало на 4 хил. пр. Хр.). То се намира по трасе на АМ „Струма“ ЛОТ 3.3 и бе проучвано миналата година в изпълнение на  договор между НАИМ при БАН и АПИ по оперативната  програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура“.

Археолози от Регионален исторически музей - Благоевград взеха активно участие в проучванията, а всички находки от това селище са предоставени на музея. В изложбата ще бъдат представени съдове с рисувана украса „Акропотамос“ и „Тополница“, уникална колекция от антропоморфни фигурки, накити от мида спондилус с формата на пеперуда и звезда, както и много рядък амулет от нефрит, изобразяващ змия.

Материали, открити при археологическите проучвания  на другите два значителни обекта по трасето на АМ "Струма" - в землището на с. Покровник и с. Мощанец, също ще бъдат представени на изложбата. Проучените обекти са единствените по - големи селища от античната и късноантичната епоха, разкривани до този момент на територията на община Благоевград.

Изложбата „Българска археология 2017“ може да бъде посетена в зала „Временни изложби“ на НАИМ от 17 февруари до 1 април 2018 г. Гражданите и гостите на Благоевград ще имат възможността да се запознаят с материалите, които ще бъдат включени в събитието, на специална изложба, която предстои да бъде открита в залите на Регионален исторически музей – Благоевград по повод 18 май – Международния ден на музеите.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини