Отбелязваме 140 г. от първото Освобождение на Горна Джумая

Снимка: Община Благоевград
Снимка: Община Благоевград

С ритуал по полагане на венци и цветя ще бъдат отбелязани 140 години от първото Освобождение на Горна Джумая. Церемонията ще се състои на 12 февруари от 11:00 часа пред паметната плоча на майор Иван Павлович Орлински, намираща се  в двора на църквата „Въведение Богородично“. Ритуалът е в знак на признателност към загиналите опълченци в Руско-турската освободителна война през 1877-1878г.

Възпитаници от Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград ще припомнят паметни факти и моменти от Горно Джумайското Освобождение.

 В началото на януари 1878 година, една малка част от отряда на генерал Гурко, състояща се от една дружина пехота, кавалерия и една батарея-артилерия, под командването на майор Иван Павлович Орлински се отправя по долината на река Струма. По- късно, след Одринското примирие, град Джумая влиза в зоната, която трябва да бъде окупирана от руски войски.  На 10 февруари 1878г. руското командване издава заповед градът да бъде превзет от руските войски, които се намират в непосредствена близост. На следващия ден започват боевете в Рилското корито. Историческите сведения разказват как на  12 февруари 1878 г. руските войски влизат в град Горна Джумая, тържествено посрещнати от признателното българско население. Първи в града влиза един взвод кавалерия, за да разузнае действителното положение, след него пристига и авангардът, предвождан от майор Иван Павлович Орлински.  Военната акция по овладяването на град Горна Джумая завършва успешно. Но свободата не трае дълго. Скоро границата е установена на няколко километра северно от града и той остава отново в рамките на турската империя.

 

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини