Благоевград отбеляза 146 г. от рождението на революционера Гоце Делчев

Admin 04 Февруари 2018 14:08 Региона 0
Благоевград отбеляза 146 г. от рождението на революционера Гоце Делчев
Снимки: Община Благоевград

Благоевградската общественост отбеляза 146 години от рождението на видния български революционер Гоце Делчев. В знак на признателност и преклонение към делото и личността на Гоце Делчев, заместник-кметът по европейските проекти и програми на Благоевград Зорница Кралева  положи цветя пред паметника на националния герой. Глава пред паметника на Гоце Делчев на площад „Македония“  в Благоевград сведоха още заместник- областният управител Иван Стоянов, народни представители,  представители на политически партии, културни институции, учебни заведения, общественици и граждани.

Знакови моменти от живота и делото на големия български революционер припомниха Елиза Тодорова и Боян Георгиев, възпитаници на театрална школа „Ер малък“ към Драматичен театър „Проф. Енчо Халачев“, с ръководител Бранимир Митов.

Ритуалът по полагане на цветя пред паметника на Гоце Делчев всяка година припомня на обществеността за личността и героизма на Делчев. Гоце Делчев (Георги Николов Делчев) е един от най-видните български революционери. Възпитан в духа на родолюбие, патриотизъм и уважение на семейните ценности, той остава в историята като най-значимата фигура в борбата за освобождението на българските земи, оставени под турско робство след Берлинския конгрес. Гоце Делчев е основател, водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, изработва техните програми и устави. Най-близките му съратници са Дамян Груев, Гьорче Петров и Пейо Яворов. Думите на войводата „ Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование между народите” носят своето пророческо послание и в наши дни.

 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини