Дарителката Зайра Ибишева: Трябва сърце, а не пари, за да помагаш!

Зайра Ибишева, снимка: Фейсбук
Зайра Ибишева, снимка: Фейсбук

Не е важно да имаш много пари, а да имаш сърце, за да помагаш на тези, които имат нужда от подкрепа. Тази философия изповядва общинската съветничка Зайра Ибишева от село Сатовча, която е най-големият дарител за 2017 година в Общинския фонд „С 1 лев в помощ на болните деца от община Сатовча”. Тя е отделила 2421,93 лева за благородната кауза.

„Никога не съм искала показност на това, което правя, не обичам популизма. Но от общината качиха справка с даренията и с дарителите на сайта си. Близо 35 години съм в социалната сфера, два мандата като зам.-кмет на община Сатовча това бе мой ресор, бях и секретар на общината. От началото на мандата си като съветник не съм взела една стотинка, всичко отива във Фонда за болните деца”, признава Зайра Ибишева.

В началото тя призовала останалите колеги да последват примера й. „Разбира се, че е съвсем нормално да получават съветниците възнаграждения. Но за мен това е работа в полза на общността. Почти всички в местния парламент сме хора с позиции, с частен бизнес, какъвто имам и аз. Но дарителството не е за всеки, трябват душа и сърце”, твърди тя.

В община Сатовча има около 140 деца с увреждания и е добре във всеки такъв дом, до всяко дете да достигне помощта. Ибишева, която е председател на Комисията по социална политика в ОбС, признава, че е тежко да се работи в социалната сфера, но при нея това е призвание. Винаги е имала ангажимент да подкрепя нуждаещите се. Никак не е случайно, че става управител на първия Домашен социален патронаж в община Сатовча и полага основите на модерните социални услуги в района.

„Родена съм в село Плетена, но живея в общинския център. Имам два основни девиза – „България над всичко” и „Израснала съм на полето, не на павето”. Пораснах в коша за тютюн, още 3-годишна съм била на тютюневата нива, пак мога да се върна и да работя там”, твърди Ибишева.

Разочарована е, че в България доброто не се цени, ценностната система се разпада, търсят се само личните ползи и облаги. Разкрива, че има план да замине в САЩ, където работят и живеят и двете й дъщери. „И там да съм, няма да забравя родния край и ще продължа да помагам на децата в нужда. Дано повече хора с възможности станат по-съпричастни към  чуждата болка”, допълва най-голямата дарителка във Фонда „С 1 лев в помощ на болните деца от община Сатовча”.

 

Още новини