Планинските спасители в Банско нащрек заради екстремни скиори

Admin 17 Януари 2018 19:21 Туризъм 0
Планинските спасители в Банско нащрек заради екстремни скиори
Снимка: ИлинденПрес, архив

Новата снежна покривка в Пирин планина изправя нащрек служителите на Планинската спасителна служба в Банско. Те са убедени, че снегът ще доведе екстремни скиори и сноубордисти, които ще им създадат работа. Преди дни се наложило да вадят двама души, които влезли в улеите под Тодорка, но в мъглата загубили ориентация.

„Падналата снежна покривка обаче веднага активира и любителите на екстремното каране на ски и сноуборд, които се спускат по улеите под връх Тодорка, извън периметъра на ски зоната. Това може да доведе до фатални последици, затова ние сме особено бдителни и в готовност да реагираме на всеки получен за злополука сигнал. Няма как обаче да вдигнем стена в планината и да спрем тези, които подценяват планината”, коментира дойенът в ПСС в най-добрия ни зимен курорт – Методи Баненски. При този снеговалеж след няколко дни ще се увеличи и рискът от падане на така наречените снежни дъски. Патрули на планинските спасители са навсякъде в ски центъра, призивът им към скиорите и сноубордистите е да не напускат зоната, да карат само по обработените трасета и да се движат само по маркираните пътеки.

Получат ли сигнал в Планинска спасителна служба – Банско за бедстващи туристи, то веднага се сформират спасителни екипи. „Нека никой не излиза сам в планината. Да бъдат в група, в която поне един човек да е опитен планинар. Да са със заредени мобилни телефони, да носят и отделни батерии. Защото на 2000 метра надморска височина при минус 20 градуса батерията се харчи много по-бързо”, съветват опитните спасители. В ПСС разработили специално мобилно приложение за телефони, по този начин автоматично се изпраща есемес с точните координати на мястото, където притежателят на GSM-а се намира след претърпяната злополука. „Това ни помага страшно много и на нас, и на пострадалите. Понякога минутите са ценни. Възможно е раненият да няма тежки травми, но винаги има опасност от измръзване високо в планината”, обясняват спасители. 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини