НП "Пирин" съветва как да правим безопасни планински преходи

Снимки: НП
Снимки: НП "Пирин"

Ръководството на Национален парк „Пирин” публикува правила за безопасен туризъм в планината. Експертите съветват туристите да избират маршрут и средство за придвижване според личния си планински опит, способности и физическа подготовка, да не се надценяват, да се движат с умерено темпо, да не се претоварват.

Небоходимо е планинарите да имат подробна информация за трудността и особеностите на маршрута, за вариантите за напускането му. Да са готови да променят маршрута си или да се върнат обратно в случай на възникнали трудности. Добре е да разполагат с карта или GPS. Да знаят каква е метеорологичната обстановка, състоянието на снежната покривка и лавинната опасност. През зимата да не се тръгва при намалена видимост и обилен снеговалеж.

Нужни са подходящи обувки и екипировка, което включва и вода, храна, компас, зареден мобилен телефон, аптечка за оказване на първа помощ, джобно ножче и свирка. Задължително да се информира близък човек за планирания преход, да се има номера на Планинската спасителна служба. Не бива да се замръква в планината. Да се спазват указанията на парковата охрана и определените норми и режими. При гръмотевични бури туристите да не се прикриват под единични дървета или в скални ниши, да избягват движението по билните и изпъкнали части на планината, както и пренасянето на метални части и оборудване.

Погрижете се децата да бъдат добре екипирани и ги предпазвайте от слънце, вятър и студ”, са част от съветите на специалистите от НП „Пирин”.

При злополуки трябва да се погрижат планинарите за своята безопасност и за безопасността на пострадалия, да му окажат първа помощ, да го завият и изолират от влага и вятър, да го успокоят. Необходимо е да се обадят в Планинската спасителна служба или на телефон 112, за да кажат точното място на нещастния случай, какъв е инцидентът и броят на пострадалите, сериозността на случая – безсъзнание, видими травми и наранявания, дишане, сърдечна дейност, предприети действия за оказване на първа помощ, да кажат името и телефонния си номер. „В планината кошче за боклук е собствената ви раница!”, това пък е последният, но много важен съвет на експертите от НП „Пирин”.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини